Засновник Telegram Дуров зробив першу заяву після арешту у Франції


Засновник Telegram Дуров зробив першу заяву після арешту у Франції

Фото: засновник Telegram Павло Дуров (instagram.com_durov) Автор: Валерій Савицький

У своїй першій публікації після затримання, засновник мессенджера Telegram Павло Дуров висловив здивування висунутими обвинуваченнями та пообіцяв покращити безпеку і знизити рівень зловживань у мессенджері.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Павла Дурова.

Висунуті владою Франції звинувачення здивували його з кількох причин.

По-перше, Telegram має офіційного представника в ЄС, що приймає та відповідає на запити керівних органів ЄС. Він зазначив, що його електронна адреса є загальнодоступною для будь-кого в ЄС.

По-друге, зазначив Дуров, французька влада мала безліч способів зв’язатися з ним, щоб попросити про допомогу.

“Як громадянин Франції, я був частим гостем французького консульства в Дубаї. Деякий час тому, коли мене попросили, я особисто допоміг їм створити гарячу лінію в Telegram для боротьби з загрозою тероризму у Франції”, – йдеться у повідомленні.

По-третє, засновник месседжера зазначив, що “якщо країна незадоволена інтернет-сервісом, усталеною практикою є початок судового процесу проти самого сервісу”. Дуров назвав “хибним підходом використання законів епохи до появи смартфонів для звинувачення керівника компанії у злочинах, скоєних третіми особами на платформі, якою він керує”.

Він назвав нелегким завданням встановити правильний баланс між конфіденційністю та безпекою і додав, що слід враховувати технологічні обмеження.

“Як платформа, ви хочете, щоб ваші процеси були узгодженими в усьому світі, а також щоб ними не зловживали в країнах зі слабким верховенством права. Ми прагнемо співпрацювати з регуляторами, щоб знайти правильний баланс. Так, ми дотримуємося наших принципів: наш досвід сформований нашою місією захищати наших користувачів в авторитарних режимах. Однак ми завжди відкриті до діалогу”, – написав Дуров.

Він також зазначив, що “іноді ми не можемо дійти згоди з регулятором країни щодо правильного балансу між конфіденційністю та безпекою і в таких випадках готові піти з цієї країни”.

“Коли Росія вимагала від нас передати “ключі шифрування”, щоб уможливити стеження, ми відмовилися – і Telegram заборонили в Росії. Коли Іран вимагав від нас заблокувати канали мирних протестувальників, ми відмовилися – і Telegram заборонили в Ірані. Ми готові йти з ринків, які не сумісні з нашими принципами, тому що ми робимо це не заради грошей. Нами рухає намір приносити добро і захищати основні права людей, особливо там, де ці права порушуються”, – написав Дуров.

Він назвав хибними твердження про те, що “Telegram – це анархічний рай” і запевнив, що платформа “щодня видаляє мільйони шкідливих постів і каналів”, а також “має прямі гарячі лінії з неурядовими організаціями, щоб швидше обробляти термінові запити на модерацію”.

“Різке збільшення кількості користувачів Telegram до 950 мільйонів спричинило проблеми, які полегшили зловживання нашою платформою для зловмисників. Саме тому я поставив собі за мету суттєво покращити ситуацію в цьому напрямку. Я сподіваюся, що події серпня зроблять Telegram – та індустрію соціальних мереж в цілому – безпечнішою та сильнішою”, – зазначив Дуров.

Затримання Павла Дурова у Франції

Засновника мессенджера Telegram затримали 24 серпня в аеропорту Ле-Бурже біля Парижа.

Згодом його звинуватили у сприянні тероризму, наркоторгівлі, шахрайстві, відмиванні грошей, продажі краденого й сексуальних злочинах проти дітей, а також у тому, що він не модерував сервіс і не працював зі слідством.

У Telegram відкинули ці звинувачення та підкреслили, що компанія працює у правовому полі ЄС.

29 серпня Дурова звільнили під заставу в розмірі 5 мільйонів євро. Йому заборонили виїжджати з Франції до завершення розслідування.

Про те, що відомо про арешт Дурова у Франції і що буде з Telegram, – читайте в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua