Швеція виділяє Україні 400 млн євро військової допомоги

Пакет допомоги включає пожертвування матеріальних засобів, прямі закупівлі, матеріальні одиниці та фінансові внески.

Швеція виділяє Україні 400 млн євро військової допомоги

Уряд Швеції оголосив про 17-й пакет військової допомоги Україні. Новий пакет допомоги “відповідає найбільшим військовим потребам України та створює свободу дій у майбутньому” і охоплює пожертвування обладнання, прямі закупівлі, комплекти спорядження та фінансову підтримку.

Про це ідеться на сайті уряду.

“Швеція вступає в новий етап військової підтримки України через більшу увагу до виробництва, а не донорства”, — зазначили в уряді.

Пакет містить три основні закупівлі обладнання, яке є особливим пріоритетом для України, а також відповідає військовим потребам України та створює свободу дій у майбутньому. Він включає пожертвування матеріальних засобів, прямі закупівлі, матеріальні одиниці та фінансові внески.

Закупівлі здійснюватимуть або Збройні сили Швеції, або Управління матеріально-технічного забезпечення оборони Швеції. Вартість цих закупівель становить приблизно 600 мільйонів шведських крон.

Зокрема, у новий пакет військової допомоги ввійшли зенітно-ракетні системи Robot System 70, рушниці та протитанкові міни, захисні маски обладнання для роботи у забрудненому середовищі, гранатомети з боєприпасами, безвідкатні рушниці з боєприпасами та малокаліберні боєприпаси.

Також Швеція передає ЗСУ військову зимову форму та спорядження. 

Новий пакет допомоги від Швеції включає шість додаткових десантно-штурмових катерів класу Stridsbat 90 і спускове обладнання для них.

У межах цього ж пакету Швеція виділила понад 700 млн крон на фінансові пожертвування у фонди та багатосторонні ініціативи у 2024 році. Ці міжнародні програми, в яких беруть участь кілька країн, довели свою ефективність у створенні умов для великих закупівель озброєнь і обладнання.

Також Швеція вперше вирішила придбати додаткові запчастини для винищувачів JAS 39 Gripen, які у майбутньому можуть опинитися в Україні. На ці цілі передбачили близько 2,3 млрд крон (понад 200 млн євро).

  • Уряд Швеції схвалив виділення додаткових 500 мільйонів шведських крон ($49 млн) на підтримку опалення та електропостачання в Україні.

lb.ua