У Фінській затоці фіксують збої в роботі системи GPS

Росія глушить GPS у регіоні, щоб запобігти українським атакам на стратегічні цілі в РФ.

У Фінській затоці фіксують збої в роботі системи GPS

Минулого тижня багато суден у Фінській затоці виявили збої в роботі систем GPS та GNSS. Про це пише видання Yle з посиланням на місцеві ЗМІ та берегову охорону.

Порушення в супутниковому позиціюванні, зокрема, спостерігалися у східній частині затоки, біля міст Котка та Гельсінкі. Про них повідомили багато цивільних суден і підрозділи берегової охорони.

Берегова охорона закликає всіх, хто керує суднами, мати при собі морську карту та переконатися, що навігація традиційними методами також можлива.

Підписуйтесь на наш Google News

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2024 року навколо Фінської затоки та Східної Фінляндії спостерігаються масштабні збої в роботі GPS. Серед іншого, втручання порушило роботу комерційного авіасполучення.

Колишній командувач Cилами оборони, депутат парламенту Ярмо Ліндберг у коментарі Ilta Sanomat раніше заявив, що Росія глушить GPS у регіоні, щоб запобігти українським атакам на стратегічні цілі в РФ.

“Росія використовує глушіння для захисту, наприклад, баз, складів, нафтових резервуарів. Водночас вони створюють проблеми для комерційного регулярного руху, що їх зовсім не турбує”, – зазначив Ліндберг.

  • У квітні літак компанії Finnair не зміг приземлитися в аеропорту естонського міста Тарту через перешкоди GPS з боку Росії. 

lb.ua