У Литві закликали НАТО збивати російські дрони на території країн Балтії


У Литві закликали НАТО збивати російські дрони на території країн Балтії

Фото: міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас (flickr.com) Автор: Тетяна Степанова

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас закликав змінити алгоритм місії НАТО з патрулювання повітряного простору в країнах Балтії. Така заява пролунала після того, як російський дрон впав на території Латвії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на LRT.

“Повітряна поліція повинна не тільки патрулювати, але й, якщо це необхідно, якщо це можливо, якщо дозволяє час, скоротити ланцюжок прийняття рішень на рівні НАТО, щоб вони могли негайно злетіти та знищити безпілотники”, – сказав Кащюнас.

Він вважає, що в разі виявлення загрози порушення безпілотником повітряного простору НАТО, інформація про це має швидко передаватись до штаб-квартири Альянсу.

“Штаб-квартира НАТО оцінює ситуацію, чи є достатньо доказів того, що це саме ворожий безпілотник, а не якийсь інший загублений літак, і тоді ухвалюється швидке рішення про розгортання літаків повітряної поліції. Це певний алгоритм, і його потрібно прискорити”, – зазначив глава Міноборони Литви.

Водночас він заявив, що реакція Вільнюса у разі порушення повітряного простору країни безпілотником агресора повинна бути колективним рішенням НАТО.

Що передувало

Нагадаємо, 8 вересня президент Латвії Едгар Рінкевичс повідомив, що у східній частині його країни впав російський військовий безпілотник. У Латвії розпочали розслідування.

Пізніше стало відомо, що російським безпілотником, який впав у Латвії, найімовірніше за все був Shahed. Він був начинений вибухівкою.

Після цього інциденту Міністерство закордонних справ Латвії викликало тимчасового повіреного у справах Росії. Йому висловили категоричний протест через російський безпілотник, який виявили на сході країни.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua