Операція ЦАХАЛ у Лівані. Глави Міноборони США та Ізраїлю обговорили розвиток подій


Операція ЦАХАЛ у Лівані. Глави Міноборони США та Ізраїлю обговорили розвиток подій

Фото: глави Міноборони Ізраїлю і США Йоав Галлант і Ллойдом Остін (defense.gov) Автор: Володимир Костирін

На тлі проведення ізраїльською армією операції у Лівані відбулася бесіда між главою Пентагона Ллойдом Остіном та міністром оборони Ізраїля Йоавом Галлантом. Сторони обговорили безпекові питання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міноборони США.

За словами прес-секретаря Пентагону генерал-майора Пета Райдера, американський та ізраїльський міністри розглянули “розвиток подій у сфері безпеки та ізраїльські операції”.

У ході бесіди Остін підтвердив підтримку Вашингтоном права Ізраїлю “захищатися від Ірану, ліванської “Хезболли”, ХАМАС, хуситів та інших підтримуваних Іраном терористичних організацій”.

У Пентагоні заявили, що сторони “погодилися з необхідністю демонтажу атакуючої інфраструктури вздовж кордону” з метою гарантій, що ліванська “Хезболла” не зможе здійснити атаки на північні громади Ізраїлю, за аналогією з нападом ХАМАС 7 жовтня минулого року.

Крім того, Остін вкотре підтвердив, що потрібна “дипломатична резолюція, щоб гарантувати безпечне повернення цивільних осіб до своїх домівок по обидва боки кордону”.

Американський та ізраїльський міністри також обговорили важливість “остаточного переходу” від військових операцій до дипломатичного шляху для якнайшвидшого забезпечення “безпеки та стабільності”.

Також Остін “чітко дав зрозуміти”, що Штати готові захищати американський персонал, партнерів і союзників “перед лицем загроз з боку Ірану та підтримуваних Іраном терористичних організацій”, наголосили в Пентагоні.

“Секретар і міністр Галлант обговорили серйозні наслідки для Ірану, якщо Іран вирішить почати прямий військовий напад на Ізраїль“, – йдеться в публікації американського відомства.

Нагадаємо, цієї ночі Армія оборони Ізраїлю офіційно заявила про проведення ЦАХАЛ наземної операції на півдні Лівану. Ізраїль пояснив, що вона має обмежений характер, а рейди здійснюються проти цілей “Хезболли” на прикордонні.

Перед тим ізраїльська авіація завдала ударів по об’єктах бойовиків цієї організації у районі ліванської столиці Бейрут.

Додамо, напередодні, 30 вересня, у Держдепі США заявили, що Ізраїль попередив США про “обмежену наземну операцію” на території Лівану. І того ж дня ізраїльські військові створили закриту військову зону на півночі країни біля кордону з Ліваном.

Крім того, за даними Sky News, Тегеран обіцяє “рішучу реакцію” на операції Ізраїлю проти іранських союзників у Близькому Сході.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua