Домініканська Республіка почала масову депортацію гаїтян: 10 тисяч за тиждень

У Домініканській Республіці проживає щонайменше півмільйона гаїтян.

Домініканська Республіка почала масову депортацію гаїтян: 10 тисяч за тиждень

Затримані гаїтяни-мігранти у Домініканській Республіці

Влада Домініканської Республіки заявила про масову депортацію гаїтян. Упродовж тижня, із 1 по 7 жовтня вже депортовано 7591 гаїтянця та 3323 репатрійовано.

Про це пише АР.

Минулого тижня уряд Домінікани оголосив, що буде депортувати до 10 000 гаїтян на тиждень через “надлишок” іммігрантів. Крім цього, відносини між країнами, які ділять один острів, продовжують погіршуватися. Ці депортації є наймасовішими у новітній історії. 

Заяви Домінікан спонукали офіційних осіб Гаїті вимагати екстреної зустрічі в Організації американських держав. Постійний представник Гаїті Ганді Томас назвав депортації «стратегією етнічної чистки» та «дискримінаційною кампанією проти гаїтян через їхню національність і колір шкіри».

За даними правозахисних груп, у Домініканській Республіці проживає щонайменше півмільйона гаїтян.

Активісти попереджають, що депортація ставить під загрозу життя тисяч людей ,адже на Гаїті зараз відбуваються масові спалахи насильства.

У Домінікані кажуть, що криза на Гаїті сильно впливає на Домініканську Республіку, адже мігранти переповнюють школи, клініки та лікарні.

  • Нещодавно на Гаїті озброєна банда із автоматами напала на місто По-Сонде та вбила 70 осіб. Серед загиблих є троє немовлят та десятеро жінок. 
  • Після вбивства президента Гаїті Жовенеля Моїза у 2021 році в країні різко посилилася влада збройних банд. Як повідомляло агентство Associated Press у липні, банди контролюють до 80% території столиці та прилеглих районів. Унаслідок насильства понад півмільйона людей були змушені залишити свої будинки, а 4 мільйони зіткнулися з продовольчими проблемами.
  • За останні роки бандитське насильство на Гаїті поширилося, а напади стають все більш зухвалими та жорстокими. 
  • За даними ООН, із січня цього року у країні було вбито щонайменше 3661 людину.
  • У червні іноземні сили безпеки прибули на Гаїті в рамках місії Багатонаціональної підтримки безпеки (MSS), щоб забезпечитувати безпеку та відновити правопорядок у карибській країні.

lb.ua