Східні країни НАТО збільшили витрати на оборону до 70 млрд. доларів

Країни східного флангу НАТО різко збільшили витрати на оборону після вторгнення Росії до України.

прапор НАТО
Східні країни НАТО збільшили витрати на оборону до 70 млрд. доларів

Країни східного флангу НАТО різко збільшили витрати на оборону після вторгнення Росії до України, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на Bloomberg.

У 2023 році вони становили 70 млрд доларів. Ці країни активно замінюють радянське озброєння, відправлене в Україну, та нарощують військовий потенціал для відповідності стандартам НАТО. Однак, незважаючи на великі замовлення військової техніки, потрібно ще більше зусиль для досягнення повної відповідності стандартам альянсу.

Польща та Естонія лідирують за видатками на оборону. Польща витрачає понад 4% ВВП на озброєння та планує подвоїти кількість професійних солдатів до 2035 року. Країни східного флангу, що довго покладалися на західних союзників, тепер починають заповнювати прогалини у своїх оборонних можливостях. Очікується, що пізніше цього року країни НАТО представлять нові оборонні плани з зобов’язаннями до 2044 року.

Президент Фінляндії Олександр Стубб заявив про формування нової стратегії НАТО 3.0, яка повертає альянс до його первинного завдання – стримування загроз зі сходу, насамперед від Росії. Франція проведе тренування зі швидкого перекидання на східний фланг НАТО тисяч військових.

Ексгенсек НАТО Столтенберг отримає нову посаду.