Оголошено лауреата Нобелівської премії миру-2024


Оголошено лауреата Нобелівської премії миру-2024

Фото: оголошено лауреата Нобелівської премії миру 2024 (Getty Images) Автор: Марія Кучерявець

Норвезький нобелівський комітет в Осло оголосив лауреата Нобелівської премії миру за 2024 рік. Нагороду присуджено японській організації Nihon Hidankyo, яка об’єднує тих, хто вижив після атомного бомбардування Хіросіми і Нагасакі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Фонду Нобеля.

Що відомо про лауреата Нобелівської премії миру

Новина доповнюється…

Кого розглядали серед кандидатів

Напередодні старту Нобелівського тижня букмекери називали серед фаворитів на премію миру президента Володимира Зеленського і російського опозиціонера Олексія Навального, який помер у в’язниці на початку 2024 року.

Зауважимо, що обидва уже далеко не перший рік згадуються як кандидати на цю премію. Але, як писало Reuters, Зеленський “навряд чи може перемоги оскільки він є президентом країни, яка перебуває у стані війни”. При цьому присудити її Навальному теж не можуть, оскільки Нобелівську премію неможливо здобути посмертно.

Крім того, основними фаворитами букмекерів назвали Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР), Міжнародний суд ООН та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша.

Хто отримав нагороду минулого року

У 2023 році лауреатом Нобелівської премії миру стала правозахисниця з Ірану Наргес Мохаммаді. Її нагородили за “боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх”.

Мохаммаді протягом десятиліть боролася за права людини в Ірані. Через що вона протягом 20 років потрапляла за ґрати й виходила з в’язниці. Її заарештовували 13 разів і загалом засудили до 31 року позбавлення волі.

У 2022 році ВВС включило її у список зі 100 жінок з усіх куточків світу, які надихають та впливають на світ. У січні 2023 року вона зробила репортаж з в’язниці, в якому детально описала умови утримання жінок у в’язниці Евін, включно зі списком 58 ув’язнених, а також процес допитів і тортур, через які вони пройшли.

У вересні цього року міжнародна коаліція Free Narges Coalition закликала до негайного звільнення правозахисниці. Повідомлялося, що стан її здоров’я значно погіршився в останні місяці в іранській в’язниці.

Нобелівський тиждень 2024

Нобелівські премії, започатковані винахідником динаміту Альфредом Нобелем, відповідно до його заповіту від 1895 року, присуджують щороку з 1901-го. Нагорода є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку вручають за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Сума премії змінюється залежно від доходів Фундації Нобеля. У 2024 році вона становить 11 млн шведських крон (близько 1,1 млн доларів). Стартував Нобелівський тиждень цьогоріч з 7 жовтня. Лауреатів вже відомо в низці галузей, а саме:

  • медицина та фізіологія,
  • фізика,
  • хімія,
  • література.

Вже наступного понеділка, 14 жовтня, буде оголошена премія з економіки (офіційна назва премія Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля).

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram

www.rbc.ua