Кредитний рейтинг Франції впав до негативного

Аналітики відреагували на проєкт бюджету від нового уряду.

Кредитний рейтинг Франції впав до негативного

Мішель Барньє

Агенція Fitch після презентації проєкту бюджету на 2025 рік від французького уряду на чолі з Мішелем Барньє знизила кредитний рейтинг країни до негативної оцінки AA-.

Як пояснює Bloomberg, аналітики відзначають, що рівень фінансових ризиків зараз вищий, ніж під час попереднього оновлення оцінки. До 2028 року Франції прогнозують збільшення обсягу державного боргу до 118,5% ВВП. Також виглядає вкрай ймовірним, що уряду не вдасться за наступні 5 років досягти мети скоротити дефіцит бюджету до рекомендованих Євросоюзом 3%. 

Міністерство фінансів республіки сподівається закрити дірку у 60 мільярдів євро шляхом підвищення податків для заможних громадян та бізнесу. Ця ініціатива навряд знайде підтримку у парламенті, де уряд Барньє не має за собою більшості. Тож прем’єру доведеться вдатися до передбаченого конституцією кроку щодо обходу голосування у Національних зборах. А це може призвести до оголошення йому вотуму недовіри, відставки всіх міністрів та нової політичної кризи. 

  • На тлі політичних та фінансових проблем рейтинг президента Франції Емманюеля Макрона впав до рекордно низької позначки.

lb.ua