НАТО розпочинає навчання з ядерного стримування за участю літаків з восьми авіабаз

НАТО розпочинає щорічні ядерні навчання Steadfast Noon, які відбуваються кожного жовтня і спрямовані на перевірку системи ядерного стримування.

Марк Рютте
НАТО розпочинає навчання з ядерного стримування за участю літаків з восьми авіабаз

НАТО розпочинає щорічні ядерні навчання Steadfast Noon, які відбуваються кожного жовтня і спрямовані на перевірку системи ядерного стримування, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на повідомлення НАТО.

Цього року у навчаннях візьмуть участь 2000 військовослужбовців із восьми авіабаз, а також різні типи літаків: бомбардувальники, винищувачі, літаки-заправники та розвідувальні машини.

Польоти проходитимуть у повітряному просторі Бельгії, Нідерландів, Данії, Великобританії та над Північним морем. У навчаннях візьмуть участь 13 країн, включаючи Нідерланди, винищувачі F-35A яких вперше будуть готові до виконання ядерних завдань.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте зазначив, що ці навчання демонструють готовність Альянсу захистити союзників та відповісти на ядерні загрози Кремлю. У Вашингтонській декларації наголошується, що НАТО залишається ядерним альянсом, доки існує ядерна зброя. Навчання продовжаться близько двох тижнів і не передбачають використання бойових боєголовок. Рютте відвідає штаб-квартиру НАТО, яка координує допомогу Україні.

Щорічні навчання НАТО із ядерного стримування розпочнуться 14 жовтня.