У Молдові разом з виборами проведуть референдум: чому це вигідно Санду


У Молдові разом з виборами проведуть референдум: чому це вигідно Санду

Фото: президентка Молдови Майя Санду (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Роман Кот, Наталія Юрченко

У Молдові у неділю, 20 жовтня, відбудуться президентські вибори, а також референдум. Такий крок, ймовірно, допоможе збільшити явку.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна “Всі проти Санду. Чого очікувати від виборів у Молдові і чи буде російський реванш”.

У команді чинної президентки Майї Санду ставлять ставку на перший тур виборів, щоб одержати перемогу. Згідно з “чистими” рейтингами, вона не зможе перемогти у першому турі. Тож один з виходів – привести на дільниці якомога більше “своїх” виборців.

Як правило, на президентських виборах у Молдові явка складає близько 50%. Тобто майже половина прихильників того чи іншого кандидата залишається вдома. Щоб збільшити явку, у команді Санду оголосили референдум про вступ до Європейського Союзу, який пройде одночасно з першим туром виборів.

“Можна констатувати, що одночасний референдум з президентськими виборами – це політтехнологічний хід для того, щоб пов’язати європейський вибір з перемогою конкретного кандидата на посаду президента. Щоб мати більшу ймовірність перемогти у першому турі”, – сказав РБК-Україна політичний аналітик, керуючий партнер PGR Consulting Group LLC Руслан Рохов.

Сам по собі референдум буде консультативним, але навіть у такій формі він буде мати важливе символічне значення.

“Якщо зараз референдум провалиться, це дасть можливість опонентам євроінтеграції та Кремлю посилити пропагандистський тиск на Молдову, заявляючи про те, що уряд тягне країну туди, куди народ не хоче. Якщо референдум відбудеться, це укріпить проєвропейський курс та надасть нових сил проєвропейським партіям”, – пояснив політичний аналітик, колишній представник Молдови в Раді Європи та ООН Олексій Тулбуре.

Нагадаємо, цієї неділі на Молдову чекають вибори президента. Згідно з рейтингами, чинна президентка Майя Санду має найбільший рейтинг. Їй протистоять колишній генеральний прокурор Александр Стояногло, популіст Ренато Усатий та незалежна кандидатка Ірина Влах.

Всі вони є “путінферштеєрами”, але не оголошують про свої зв’язку з Росією.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua