У країну НАТО прибуло судно з 20 000 тоннами аміачної селітри, його пов’язують з Росією


У країну НАТО прибуло судно з 20 000 тоннами аміачної селітри, його пов'язують з Росією

Фото: судно MV Ruby (GettyImagеs) Автор: Наталія Кава

У порт Великої Британії прибув суховантаж з 20 000 тоннами аміачної селітри. Судно MV Ruby під прапором Мальти розпочало свою подорож з північного російського порту Кандалакша.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Newsweek.

Як пише видання, спочатку судно намагалось дістатись Лас-Пальмаса на Канарських островах в Атлантичному океані. Однак через

Однак, зазнавши штормових пошкоджень корпусу і гвинта по дорозі, корабель, побудований в 2012 році, намагався знайти можливість для ремонту в декількох портах по всій Європі. Зокрема, 3 вересня воно пришвартувалось в промисловому порту Тромсе в Норвегії. Потім судно відійшло 4 вересня через побоювання щодо безпеки через вантаж аміачної селітри.

По цій же причині йому відмовили у швартуванні більшість країн ЄС, включаючи Швецію, Литву і Мальту.

Загальна довжина судна становить 183 метри, а ширина – 27,8 метра. Також варто зауважити, що кількість вантажу на судні більш ніж у сім разів перевищує кількість селітри, яка вибухнула у порту Бейрута в Лівані в 2020 році, в результаті чого загинуло щонайменше 218 осіб.

Пошкоджений балкер перевантажить 20 000 тонн на інше судно, що прямує до Африки, а потім попрямує в сухий док для ремонту.

Також варто зауважити, що присутність судна викликала тривогу, зокрема тому, що в якийсь момент воно стояло на якорі приблизно в 30 милях від затонулого підводного човна часів Другої світової війни “Річард Монтгомері”, який містить значну кількість боєприпасів, що не вибухнули.

Однак власник і менеджер “Рубі” заявили, що побоювання щодо “плавучої бомби”, як її називають британські ЗМІ, є безпідставними. У заяві йдеться, що нітрат амонію “є звичайним вантажем, що перевозиться таким способом, і не становить жодної загрози для судна, екіпажу або навколишнього середовища в нинішньому стані судна”.

Вибух нітрату амонію у Бейруті

Вибухи, що сталися 4 серпня 2020 року в Бейруті, пов’язані з накопиченням 2 750 тонн нітрату амонію, який зберігався в порту Бейрута з 2013 року. Це з’єднання, часто використовується в сільському господарстві як добриво, але є високонебезпечним при неправильному зберіганні через свою вибухову природу. Вибух стався після початкової пожежі на складі, яка спричинила детонацію нітрату амонію.

Ця катастрофа зруйнувала значну частину міста: загинуло понад 200 людей, тисячі були поранені, а близько 300 тисяч жителів втратили житло. Вибух мав серйозні економічні та соціальні наслідки для Лівану і викликав хвилю обурення щодо халатності місцевої влади, оскільки було відомо про небезпечне зберігання нітрату амонію, але дій для його безпечного видалення не було вжито.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua