Адміністрація Байдена вперше закликала до негайного припинення вогню в Секторі Газа, – ЗМІ

Фото: президент США Джо Байден (Getty Images) Автор: Ксенія Вертебна

Лідери Європейського Союзу владнали внутрішні розбіжності та закликали до “негайної гуманітарної паузи, що призведе до сталого припинення вогню” в Газі, за кілька годин до того, як США винесуть очікувану резолюцію на голосування в ООН із закликом до перемир’я та угоди щодо звільнення заручників.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

Декларація ЄС, ухвалена на саміті в Брюсселі у четвер, стала першою з жовтня щодо Близького Сходу. Проєкт резолюції США, який буде винесено на голосування в Раді безпеки ООН у п’ятницю, відображає термінову позицію Вашингтона. Це перший випадок, коли адміністрація Байдена висунула формулювання заклику до “негайного припинення вогню”.

Очікується, що керівники ЦРУ та розвідки Моссада прибудуть до Катару в п’ятницю задля досягнення перемир’я для заручників між Ізраїлем і ХАМАС. Виступаючи в Єгипті, держсекретар США Ентоні Блінкен підкреслив, що ще залишається багато роботи, та він “вірить, що це можливо”.

Декларація ЄС закликає ХАМАС до “беззастережного звільнення всіх заручників”, проте не пов’язує свої вимоги із припиненням військових операцій Ізраїлю. У Брюсселі президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що всі 27 країн ЄС погодилися на “рішучу та єдину заяву щодо Близького Сходу”, про заклик до “повного та безпечного гуманітарного доступу до Гази”.

Блінкен охарактеризував проект резолюції США як заклик до “негайного припинення вогню, пов’язаного зі звільненням заручників”.

“Після численних консультацій з Радою Безпеки ми внесемо цю резолюцію на голосування в п’ятницю зранку”, — заявив речник місії США в ООН Нейт Еванс, зазначивши, що вона обговорювалася членами Ради впродовж кількох тижнів.

Війна Ізраїлю та ХАМАС

Угруповання ХАМАС напало на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Після цього Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) розпочала наземну військову операцію в Секторі Газа.

Згодом, 8 лютого прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що “повна перемога Ізраїлю в Газі вже близька”.

Також він повідомив про готовність ЦАХАЛ розпочати наземне вторгнення до міста Рафах, що на півдні Сектору Гази.

У вівторок, 12 березня, представник ХАМАСу заявив, що група ухвалює змінену версію пропозиції США щодо припинення вогню в Газі. Представники руху мали намір вирушити найближчими днями до Каїру для обговорення остаточних деталей та реалізації угоди.

Однак, 13 березня Сили оборони Ізраїлю завдали удару по центру розподілу продовольства в східній частині Рафаху. В результаті загинула одна людина, а 22 отримали поранення. У ЦАХАЛ повідомили про ліквідацію командира ХАМАСу.

Також, за даними ООН, у Секторі Газа почав катастрофічно зростати рівень голоду. Починаючи з березня до середини липня, в умовах ескалації конфлікту, очікується, що половина населення регіону (1,11 мільйона осіб) опиниться в критичних умовах продовольчої небезпеки, йшлося у звіті IPC.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version