У Британії 600 юристів, науковців і старших суддів заявляють про порушення міжнародного права через озброєння Ізраїлю

Вони закликають прем’єр-міністра Ріші Сунака ввести санкції проти фізичних та юридичних осіб, які зробили заяви, що підбурюють до геноциду проти палестинців. 

Рафах у Смузі Гази, 22 лютого 2024 року

У Великобританії понад 600 юристів, науковців і старших суддів у відставці звернулися до прем’єр-міністра Ріші Сунака з попередженням, що британський уряд порушує міжнародне право, продовжуючи озброювати Ізраїль, пише The Guardian.

Лист, зокрема, підписали три колишні судді Верховного суду, зокрема президентка Бренда Гейл.

Підписанти заявляють, що нинішня ситуація в Газі є “катастрофічною”. І, “враховуючи висновок Міжнародного суду правосуддя (ICJ)”, що там існує вірогідний ризик вчинення геноциду, Лондон юридично зобов’язаний вчиняти дії для його запобігання.

Підписуйтесь на наш Tелеграм канал

17-сторінковий лист, який також є юридичним висновком, надіслали вчора ввечері. 

“Хоча ми вітаємо дедалі рішучіші заклики вашого уряду до припинення бойових дій і безперешкодного надходження до Гази гуманітарної допомоги, водночас продовження продаж зброї та систем озброєння Ізраїлю та підтримка погрози про зупинення допомоги Великобританії UNRWA (Агентству ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт на Близькому Сході) суттєво не відповідає зобов’язанням вашого уряду з міжнародного права”, − йдеться у ньому.

У листі міститься заклик до уряду працювати над постійним припиненням вогню та ввести санкції “проти фізичних та юридичних осіб, які зробили заяви, що підбурюють до геноциду проти палестинців”. 

Ірландія втрутиться у справу Міжнародного суду ООН проти Ізраїлю щодо геноциду палестинців

Також зазначено, що відновлення фінансування UNRWA, яке було скасовано після ще не підтверджених звинувачень Ізраїлю в тому, що 12 співробітників агентства ООН були причетні до нападів 7 жовтня, необхідне для “ефективного надходження та розподілу засобів існування для палестинців у Газі, а також запобігання геноциду”.

  • Раніше стало відомо, що припинити продаж зброї Ізраїлю також вимагає низка політичних сил Британії, серед яких ліберальні демократи та Шотландська національна партія.
  • Звернення до прем’єр-міністр пролунало після того, як внаслідок атаки армії Ізраїлю на Смугу Гази загинули семеро волонтерів організації World Central Kitchen. Троє з них були підданими Сполученого Королівства.

lb.ua

Exit mobile version