Скільки людей залишиться в Україні за 10 років: дані демографки


Скільки людей залишиться в Україні за 10 років: дані демографки

У наступні 10 років населення України може становити 35 млн осіб / Фото: Associated Press

Внаслідок повномасштабного вторгнення за межами країни опинилися мільйони наших співгромадян.

2033 року в Україні в кордонах 1991 року проживатимуть не більше 35 мільйонів громадян. І цей прогноз вважається оптимістичним.

Про це повідомила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова, пише РБК-Україна.

“Давайте забудемо про те, що у нас було 52 млн українців. 52 млн не буде ніколи. За найбільш оптимістичним варіантом 2033 року нас буде 35 млн, я говорю про Україну в кордонах 1991 року. Тобто в будь-якому випадку – повернемо ми всіх наших мігрантів, залучимо мігрантів з інших країн – скорочення населення України все одно буде”, — спрогнозувала вона.

Елла Лібанова пояснює, що для підтримки чисельності населення на рівні 30 мільйонів потрібно щороку залучати приблизно 300 тисяч мігрантів. Відповідно, виникне питання про інтеграцію всіх цих людей в українське суспільство.

“Якщо ми не зможемо самі себе забезпечити робочою силою, а ми не зможемо, то доведеться когось запрошувати з інших країн. Скоріше за все, це будуть люди з менш розвинених країн. Зазвичай, це так відбувається. Але якщо в Україні будуть цікаві для молоді стартові умови, то можуть приїхати і поляки, і з країн Балтії, можуть приїхати і з Центральної Європи, Західної Європи – це абсолютно можливо”, – додала вона.

Раніше повідомлялося, що Україна за показниками 2023 року стала країною із найнижчою народжуваністю у ЄС – очікуване значення становить 0,7 дитини на жінку.

За даними ООН, за кордоном перебуває понад 6,5 мільйонів українців. Це ті біженці, які поїхали через вторгнення Росії. Третина з них – це люди до 18 років. 

Українців лише 25 мільйонів вже скоро! Демографічну ситуацію намагаються виправити


Скільки людей залишиться в Україні за 10 років: дані демографки


tsn.ua