Полював на секретну документацію: СБУ у Харкові затримала російського шпигуна (фото)


Полював на секретну документацію: СБУ у Харкові затримала російського шпигуна (фото)

Фото: Служба безпеки України

СБУ викрила шпигуна ще на початковому етапі його злочинної діяльності.

В Харкові правоохоронці затримали російського шпигуна, який “полював” на секретну документацію України. Він готував нову серію ракетно-бомбових ударів по регіону.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Як стало відомо, основними цілями шпигуна були секретні місця зберігання важливої документації технічного характеру. Таким чином окупанти сподівалися знищити технологічні документи, плани та креслення, які зберігаються у цих сховищах і необхідні для відновлення промислових підприємств області.

“Щоб скоригувати повітряну атаку, російська спецслужба завербувала громадянина рф, який проживає у Харкові та працює в міському відділенні популярного банку. Для отримання координат цілей фігурант ”втемну” намагався використати свою знайому – працівницю однієї з місцевих держустанов, яка має доступ до таємної інформації. Під виглядом побутового спілкування у месенджері росіянин випитував у жінки про місця розташування таємних сховищ документації”, – розповіли в СБУ.

Згодом контррозвідка СБУ викрила шпигуна ще на початковому етапі його злочинної діяльності. Завдяки цьому було задокументовано кожен його крок, а на фінальному етапі спецоперації – затримано у власному помешканні.

“Крім того, у ході розслідування було встановлено, що фігурант одночасно розвідував пункти базування Сил оборони у Харкові. Для цього він регулярно об’їжджав місто на власному авто та фіксував локації українських захисників на прихований відеореєстратор. За даними слідства, шпигун був на прямому зв’язку з представником головного управління генштабу збройних сил росії (відомого як гру). Комунікацію підтримували через анонімний чат у месенджері. Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено російський паспорт, автомобільний відеореєстратор з відзнятими кадрами військових об’єктів та мобільні телефони із доказами спілкування з агресором”, – зазначили в СБУ.


Полював на секретну документацію: СБУ у Харкові затримала російського шпигуна (фото)

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за двома статтями КК України:

  • ч. 1 ст. 114 (шпигунство);
  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ, вчинене з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що Служба безпеки України в трьох регіонах нашої держави затримала проросійських інтернет-агітаторів.

Новини ТСН 14:00 30 липня. Вирок за зачинене укриття, Орбан наривається і батько 100 дітей


Полював на секретну документацію: СБУ у Харкові затримала російського шпигуна (фото)


tsn.ua