Італія поки не повертатиме дітей-сиріт, вивезених із Бердянська, до України: чим пояснюється рішення суду


Італія поки не повертатиме дітей-сиріт, вивезених із Бердянська, до України: чим пояснюється рішення суду

Українська дитина / Ілюстративне фото / Фото: Getty Images

Раніше українська влада просила повернути дітей додому.

Cуд у справах неповнолітніх Брешії (Італія) заборонив повертати сиріт, вивезених з Бердянська. Йдеться про 57 віком від 6 до 16 років, які залишаються в трьох центрах у Бергамо. 

Про це пише Ansa.

Деталі

Як відомо, діти прибули до Бергамо з двох дитячих будинків Бердянська у 2022 році, коли відбувся наступ армії РФ. Відтоді вони перебувають в Італії. Раніше говорилося про продовження терміну їх перебування на два тижні, але рішення суду фактично робить його необмеженим у часі.

Спочатку суд дав “зелене світло” на повернення дітей до України у відповідь на запит Києва. Однак згодом думка змінилася.

“Як повідомили опікуни, Міністерство юстиції та УВКБ ООН, численні діти подали, а інші мають намір подати заяви про міжнародний захист до територіальної комісії, побоюючись за власну безпеку щодо повернення в райони, близькі до театру військових дій на етапі відновлення”

Зважаючи на цей факт, додають у виданні, суд вирішив тимчасово призупинити повернення вищезазначених неповнолітніх до України. Комісія повинна провести розслідування та ухвалити відповідні рішення щодо поданих заяв. 

Раніше ми писали про те, як стати новою сім'єю для осиротілої дитини під час війни.

tsn.ua