Обмін полоненими: в ISW оцінили, як на це вплинув наступ ЗСУ на Курську область


Обмін полоненими: в ISW оцінили, як на це вплинув наступ ЗСУ на Курську область

З російського полону повернулося ще 103 українських захисники. / Фото: Володимир Зеленський

Росія повернула військових, яких українські сили захопили в Курській області.

Від початку наступу ЗСУ на Курську область Україна та Росія провели обмін третій обмін військовополоненими. Це спричинило короткостроковий ефект збільшення стимулів для Росії до участі в обміні військовополоненими. 

Про це пише ISW.

До України 14 вересня повернулися 103 полонених, серед них – військовослужбовці, які захищали металургійний комбінат “Азовсталь” у Маріуполі на початку 2022 року, військовослужбовці Національної поліції та Державної прикордонної служби України, військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту України та інші.

Водночас у РФ заявили, що Україна повернула Росії 103 особи, яких українські сили захопили в Курській області. Ймовірно, повернуті російські полонені були військовослужбовцями строкової служби. 

“Українські офіційні особи неодноразово підкреслювали, що операція під Курськом посилила переговорний потенціал України щодо обміну полоненими з Росією, після того, як Кремль послідовно відкидав спроби України вести переговори про обмін полоненими“, – йдеться в повідомленні.

Аналітики зазначають, що частота обмінів полоненими між Україною та Росією значно зросла після початку операції українських військ у Курській області, коли обидві сторони обміняли загалом по 267 полонених під час трьох окремих обмінів.

СБУ показала ексклюзивне відео обміну полоненими


Обмін полоненими: в ISW оцінили, як на це вплинув наступ ЗСУ на Курську область

Нагадаємо, у суботу, 14 вересня, відбувся обмін полоненими. Україна повернула додому ще 103 захисників. Серед звільнених – понад 20 офіцерів. 

tsn.ua