Коломойський та Боголюбов ніколи не контролювали JKX Oil & Gas, підстав для санкцій не існує – нардеп спростував маніпуляції


Коломойський та Боголюбов ніколи не контролювали JKX Oil & Gas, підстав для санкцій не існує – нардеп спростував маніпуляції

Ігор Коломойський під час одного з судових засідань / Фото: УНІАН

Юрист наголосив, що бізнесмени Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбовим ніколи не контролювали британську компанію JKX Oil & Gas.

Народний депутат, заслужений юрист і доктор юридичних наук Михайло Цимбалюк, зробив заяву щодо перекручування його коментаря у ЗМІ стосовно британської компанії JKX Oil & Gas, пов’язуючи це з брудною інформаційною кампанією.

Він наголосив, що після детального вивчення документів може впевнено стверджувати, що Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов ніколи не контролювали цю компанію.

“Розібравшись досконало в документах, я, як фаховий юрист, можу впевнено заявити, що Коломойський з Боголюбовим ніколи не контролювали британську JKX Oil & Gas”, – заявив Цимбалюк на своїй сторінці у Facebook

За словами юриста, з 2014 до 2022 року Коломойський і Боголюбов придбали лише 27,5% акцій компанії, що зросло до 32,5% у 2022 році. Він пояснив, що така частка не дає права на вирішальний вплив на управлінські рішення, а лише на отримання дивідендів. Важливим моментом також є той факт, що JKX Oil & Gas торгувалася на Лондонській біржі, де акціонери не мають права втручатися у рішення менеджменту, який складається з незалежної ради директорів.

Як підтвердження, юрист звернув увагу на судову справу 2015 року у Високому суді Лондона, де рада директорів JKX обмежила права голосу компанії Eclears Group, яка належала Коломойському і Боголюбову. Це ще раз доводить незалежність компанії від групи “Приват”.

“Що маємо у підсумку? Є британська компанія яка торгується на біржі, менеджмент незалежний, частка Привату 27,5% не дає права вирішального впливу, ця компанія має дочірні підприємства з 2014 по 2022 в рф, після повномасштабного вторгнення компанія долучається до міжнародних санкцій і самоусувається від будь-якого контролю над російськими активами і активно фінансово підтримує ЗСУ, після чого російський суд визнає JKX екстремістською організацією і націоналізовує контрольовані нею до 2022 року російські активи”, – пише Цимбалюк.

“Основними активами JKX сьогодні є нафтогазовидобувні підприємства в Україні – СП ПГНК і Угорщині. Жодних законодавчих та інших підстав застосування в Україні санкцій до цих підприємств – не існує”, – підсумовує він.

“Справа” Ігоря Коломойського

Нагадаємо, 2 вересня 2024 року сплив граничний термін тримання Коломойського під вартою. Бізнесменові було змінено запобіжний захід на заставу. Проте Коломойський досі перебуває в ув'язненні.

Справа, через яку бізнесмен досі перебуває в СІЗО, стосується подій 2003 року, коли було скоєно напад на директора однієї з юридичних компаній у Криму. Цю справу поновили в один день зі справою “Приватбанку”.

Європейський суд з прав людини розпочав розгляд скарги адвокатів Коломойського щодо незаконності його кримінального переслідування та допущених під час нього порушень прав і свобод.

Крім того, стало відомо, що міжнародні експерти IAC ISHR знайшли порушення у справі Коломойського. 

ТСН.ua зібрав усе, що відомо про скандальну справу, та з'ясовував, що “закидають” бізнесменові та що не так зі звинуваченнями.

Слідство щодо Коломойського зупинене!


Коломойський та Боголюбов ніколи не контролювали JKX Oil & Gas, підстав для санкцій не існує – нардеп спростував маніпуляції


tsn.ua