У школах заборонять розмовляти російською на перервах: Міносвіти підтримало законопроєкт


У школах заборонять розмовляти російською на перервах: Міносвіти підтримало законопроєкт

В українських школах заборонять спілкуватись російською мовою на перервах

Законопроєкт впроваджує поняття "україномовного середовища" та зобов'язує вчителів створювати та підтримувати його.

Міністерство освіти України підтримало законопроєкт про заборону спілкування російською мовою на перервах у школах. Але відомство зробило “деякі зауваження” до проєкту закону, який ініціювала народна депутатка з фракції “Голос” Наталія Піпа.

Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий під час виступу на годині запитань до уряду у Верховній Раді у п'ятницю, 11 жовтня.

Міністр також додав, що всі рішення, спрямовані на захист української мови повинні передбачати можливість рівноцінного, рівноправного розвитку мов національних спільнот Європейського Союзу, але це не стосується російської мови.

“Це, безумовно, в жодному разі не поширюється на мову країни-агресора. Ми розуміємо, що мова використовується як зброя, як передумова для агресії”, — підкреслив Лісовий.

Законопроєкт №12086 про заборону спілкування російською мовою на території школи, зокрема й на перервах, зареєстрували у Верховній Раді 1 жовтня. Ініціаторка документа Наталія Піпа зазначила, що проєкт закону пропонує додати до Закону про освіту поняття “україномовного середовища”, а також зобов’язати засновників, керівників і працівників закладів освіти створювати та підтримувати таке середовище.

Після ухвалення та набрання чинності цим законом українським вчителям буде заборонено переходити на російську мову на території школи – на перервах, у їдальні, а також у приватному спілкуванні. Крім того, педагогічні працівники закладів освіти можуть проводити просвітницькі заходи, закликати учнів спілкуватися українською мовою та робити зауваження дітям, які розмовляють російською.

Згідно з результатами моніторингу у 2023−2024 роках Держслужби якості освіти України та уповноваженого із захисту державної мови, тільки 41% учнів спілкуються між собою виключно українською мовою.

Нагадаємо, в Україні 81% громадян або бажають усунення російської мови з офіційного спілкування на всій території країни, або проти її використання у своєму регіоні.  Також в усіх регіонах України різко зросла частка тих, хто вважає, що російську мову взагалі не варто вивчати у школах: 2019 року таких було 8%, 2023-го – 52%.

tsn.ua