Українців можуть почати позбавляти права на землю для будівництва фортифікацій

Кабінет міністрів запропонував врегулювати тимчасове позбавлення права користування землею на будівництво військових об'єктів.

Ілюстративне зображення
Українців можуть почати позбавляти права на землю для будівництва фортифікацій

Кабінет міністрів запропонував врегулювати тимчасове позбавлення права користування землею на будівництво військових об’єктів. Відповідний законопроект уже схвалено і буде направлено до Верховної Ради, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на Telegram-канал постійного представника Кабінету міністрів у Верховній Раді Тараса Мельничука.

В умовах військового стану планується тимчасово обмежувати право на використання земельних ділянок для будівництва та підтримки військових та фортифікаційних споруд. Згодом це обмеження може бути скасовано, або ділянку буде викуплено або примусово відчужено.

Законопроект також передбачає:

  • складання акта про тимчасове позбавлення права користування ділянкою
  • визначення порядку припинення обмежень
  • процедури викупу землі чи її частини

В умовах повномасштабної війни в Україні активно будують оборонні споруди. Ці роботи ведуться місцевою владою спільно з військовими силами, особливо в прикордонних та прифронтових областях. У травні завершили будівництво фортифікацій у Сумській, Запорізькій, Донецькій, Херсонській та Харківській областях. За спорудження фортифікацій на сільгоспземлях аграріям планують виплачувати компенсацію.

У Харківській ОВА зберуть усіх учасників будівництва фортифікацій у регіоні.