Удари по критично важливих підстанціях несуть пряму загрозу безпеці українських АЕС

На запит України команда МАГАТЕ на цьому тижні перевіряє шість електричних підстанцій, оцінюючи їх стан та вплив пошкоджень на енергомережу, необхідну для забезпечення ядерної безпеки.

Ілюстративне фото
Удари по критично важливих підстанціях несуть пряму загрозу безпеці українських АЕС

На запит України команда МАГАТЕ на цьому тижні перевіряє шість електричних підстанцій, оцінюючи їх стан та вплив пошкоджень на енергомережу, необхідну для забезпечення ядерної безпеки, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на повідомлення МАГАТЕ.

Експерти МАГАТЕ вивчають фактичні та потенційні наслідки ушкоджень підстанцій, які постачають енергію за межами атомних електростанцій (АЕС). У звіті агентства наголошується, що надійне зовнішнє харчування – одна із семи ключових основ ядерної безпеки. Без стабільного підключення АЕС до мережі зростає ризик аварій, особливо в умовах збройного конфлікту, коли енергетична інфраструктура стає дедалі вразливішою.

21 листопада МАГАТЕ продовжило свою місію на критично важливих підстанціях, які забезпечують роботу АЕС. Це рішення було ухвалено після переговорів з керівництвом агентства та за участю президента України Володимира Зеленського. МАГАТЕ продовжуватиме стежити за ситуацією, щоб мінімізувати ризики для ядерної безпеки в умовах поточної кризи. На Хмельницьку АЕС доставили третій дизель-генератор для резервного живленння.

Енергетики відновили роботу лінії живлення ЗАЕС.