У Кропивницькому рідні загиблих військових вимагають встановити пам’ятники на Алеї слави, згідно затвердженого ескізу

У Кропивницькому рідні загиблих військових вимагають від влади дозволити їм встановити пам’ятники на могилах своїх рідних, згідно затвердженого раніше проєкту. Людей оборює те, що в останню хвилину з’ясувалося, що висота та колір тумб на які встановлюють пам'ятник, а також окремих частин пам'ятника не відповідає проєкту, який вони погодили у лютому цього року.

Сьогодні, 7 червня, на Алеї почесних військових поховань Далекосхідного кладовища відбулася зустріч родин заблих військових та заступника міського голови Олександра Вергуна. На зустрічі побувала і журналістка Точки доступу.

Майже рік не могли узгодити макет пам’ятників

Для кращого розуміння ситуації, нагадаємо передісторію про погодження макетів пам’ятників на Алеї почесних поховань Далекосхідного кладовища.

З початком повномасштабного вторгнення Росії місця для поховання військових на Алеї слави Рівнянського кладовища закінчилися, тож у травні 2022 року міська влада виділила ще одну ділянку – на Далекосхідному кладовищі. Вже у травні 2023 року заступник міського голови Олександр Вергун заявив, що обидві Алеї планують облаштувати в одному стилі і це питання нібито вже узгодили з рідними загиблих. Мовляв, найбільше дискусій викликало обговорення могильних пам’ятників. За словами заступника міського голови, їх хотіли встановити за однаковим шаблоном. 

Алея слави на Рівнянському кладовищі

Окрім того, до комплекту облаштування місця поховання мали входити гранітна ваза для квітів та прапор України. Також планували створити вхідну групу з іменами всіх похованих Героїв, облаштувати алеї, доріжки між могилами та огорожу. Згідно проєкту, облаштування доріжок та могильних плит мали виконати з червоного граніту.

У листопаді 2023 року міська рада повідомила, що проєкт меморіалу пройшов експертизу, далі мають оголосити тендерні процедури. Єдине невирішене питання – це вибір остаточного ескізу майбутніх пам’ятників. Далі мали скласти кошторис робіт. Тоді у міській раді наголосили, що всі кроки узгоджують з родинами загиблих Героїв. 

Рідні загиблих військових ходили на прийоми до чиновників та вимагали почути їхню думку. Створили ініціативну групу, яка разом з фахівцями, розробила макет майбутнього пам’ятника. 

Зрештою, 28 лютого 2024 року у міській раді відбулося голосування, на якому з-поміж чотирьох варіантів обрали макет пам’ятника, який запропонувала ініціативна група. Він передбачає широку плиту (щоб вирівняти нерівні ряди могил), щит, козацький хрест та велике полотно, на якому можна розмістити фотографію. 

Макет пам'ятника, який обрали на голосуванні

У міській раді пообіцяли порахувати вартість пам'ятника та виплатити людям компенсації. 

Нерівні ряди могил та невідповідний колір плит

Сьогоднішня зустріч з представниками міської ради та будівельниками проходила емоційно. У понеділок, 10 червня, мають розпочати встановлювати бетонні плити на перших рядах могил.

Проте, як з’ясували рідні загиблих військових, висота бетонної плити та тумби не відповідає ескізу, який вони погодили.

Справа в тому, що на Алеї почесних військових поховань – нерівні ряди могил і їх потрібно вирівнювати широкою плитою. Рідні не хочуть, щоб по могилах їхніх рідних, які можуть опинитися під доріжками, ходили люди. Щоб запобігти цьому, фахівці створили макет пам’ятника, який би вирішував проблему – широка плита та висока тумба. 

Окрім того, колір плити – не сірий, як на ескізі, а червоний, як передбачено проєктом облаштування меморіального комплексу. І встановлюватиме її підрядник. Тобто, по-суті, люди отримають пам’ятних з трьох кольорів граніту – червоного, чорного та сірого. Також, за словами рідних загиблих захисників, їм роздавали листочки з намальованим від руки ескізом пам’ятника із зазначеними некоректними розмірами (меншими, ніж на ескізі). 

Було прозоре голосування, офіційне, з протоколом. Був проєкт із затвердженими розмірами пам’ятника. 80% родин проголосували за цей пам’ятник. Але прийшов час і нас просто поставили перед фактом, що пам’ятник буде в два рази меншим, з червоною плитою, якої ми категорично не хотіли, – говорить голова ініціативної групи, дружина загиблого військового Ірина Нестеренко. 

Жінка говорить, що люди пішли замовляти пам’ятник, а майстер сказав, що прийматиме замовлення лише на стелу та надгробок, все інше – має  виготовити та встановити підрядник (колективне підприємство “Єлизавета”). 

Якщо ще й плита буде меншою та врівень із землею, то вона не перекриє могилу і люди будуть топтатися по головах та ногах наших хлопців. Це не наша проблема, що на початку вирили нерівні ряди могил. Ми хочемо поставити гідні пам’ятники. Не такі, які бачить влада, а такі, які бачимо ми, бо тут поховані наші рідні. 

Ірина Нестеренко говорить, що пам’ятник без тумби коштує 80 тисяч гривень (з тумбою – 110 тисяч), поки міська рада виділила 30 тисяч гривень. 

Щоб розібратися з проблемою, рідні разом із заступником міського голови Олександром Вергуном поїхали до підприємця, який приймає замовлення на виготовлення пам’ятників для Алеї слави – Олега Шевченка.

Чоловік з перших днів повномасштабного вторгнення на фронті, нині у відпустці, справою займається його син Дмитро. Чоловік говорить, що потрібно робити все якісно. Головне – це основа майбутнього пам’ятника, те, на чому лежатиме плита, яка має витримати 2,5 тонни ваги композиції: 

Якщо ви забетонуєте неякісно, плита просяде. Щоб потім не було соромно, потрібно зробити все гарно. Ось ця композиція, яку ви бачете, гармонійна і технічно прорахована. Давайте не зганьбимося, зробіть хоч раз нормально. 

Рідні загиблих військових готові йти до кінця і виходити на акції протесту, поки їх не почують. Олександр Вергун пообіцяв провести зустріч з майстрами, які виготовлятимуть пам’ятники, проконсультуватися щодо технічних моментів та у наступний вівторок, 11 червня, знову зустрітися з рідними військових, щоб вирішити проблему.

Точка доступу продовжить слідкувати за ситуацією.

#війна

dostyp.com.ua

Exit mobile version