“Янголи Перемоги”. У Кропивницькому вiдкрили виставку портретів полеглих захисникiв i захисниць України (ФОТО)

В обласному центрi народної творчостi вiдкрили виставку портретiв полеглих захисникiв i захисниць України, передає Точка доступу.

В експозицiї – 72 портрети, написані гелевою ручкою. Тут 50 жiночих зображень i 22 – чоловiчих. Намалювала героїв із прижиттєвих світлин журналiстка, поетеса, громадська дiячка, а нинi – офiцерка Збройних сил України Олена Бiлозерська з Києва.

Сама авторка не змогла приїхати через службу, але записала вiдеозвернення. Вона розповiла, що нинi малює портрети ще двох уродженцiв Кiровоградщини.

Iдея створення серiї зображень вiйськових в Олени виникла минулорiч, коли художниця-аматорка робила збiр на допомогу ЗСУ й розiгрувала портрети мiж донаторами. Першими роботами були портрети вiдомих полеглих героїв – Олександра Мацiєвського, Тиграна Оганесяна, Дмитра "Да Вiнчi". Потiм до неї почали звертатися родичi загиблих, щоб вiдтворити і їхнi образи.

У серiї робiт в тому числі й портрети уродженцiв Кiровоградщини, якi задля майбутньої перемоги вiддали у цiй вiйнi свої життя: Максима Цимбала з Олександрiї, Крiстiни Зосiмової та Юлiї Зубченко зi Свiтловодська, Катерини Носкової зi Знам’янки, Алли Порпицi з Павлиша, кропивничан Владислава Берези, Павла Пророкова, Наталiї Фраушер, Юрiя Мудрiя, Максима Дивульського, Ольги та Тараса Мельстерiв.

Iнiцiатор iдеї проведення виставки – Оксана Бочарова, заступниця командира по роботi з особовим складом стрiлецького батальйону (з КЕОП та ОГП) вiйськової частини 3011 Нацiональної гвардiї України.

До пам’ятного заходу в Кропивницькому доєдналися рiднi та близькi загиблих, слухачi та студенти Донецького унiверситету внутрiшнiх справ, вiйськовослужбовцi стрiлецького батальйону в/ч 3011 Нацiональної гвардiї України та представники благодiйного фонду, що пiдтримує родини вiйськових.

Хрещена гвардійця Павла Пророкова Інна Нікітіна зазначила, що у боротьбі з агресором Україна втрачає найкращих. Життя влаштоване так, що час трохи стишує рани, але ми не повинні забувати про подвиг тих, хто поліг у цій боротьбі, щоби жили ми.

Присутнi переглянули ролик про полеглих захисникiв та захисниць, згадали, якими вони були.

Iз щемними композицiями перед гостями виступили солiстка народного аматорського фольклорного колективу "Ексампейя" Тетяна Дикаренко та автор Гiмну 21-ої бригади з охорони громадського порядку iменi Петра Калнишевського Нацiональної гвардiї України Сергiй Колчин.

Цю виставку портретiв експонували на Хмельниччинi та у нiмецькому мiстi Регенсбург. У Кропивницькому вона дiятиме протягом мiсяця. Вхід вільний. 

Фото: Кiровоградського регiонального представництва "Українська фундацiя "Мрiя".

#мистецтво #загиблі герої

dostyp.com.ua

Exit mobile version