Встигнути до 1 вересня. Батьки однієї з гімназій у Кропивницькому звернулись в міськраду через повільний ремонт укриття

Батьки учнів гімназії "Ерудит", що у Кропивницькому, хвилюються, що будівельники не встигнуть відремонтувати укриття до 1 вересня. Вони побували у сховищі, побаченим  вжахнулись. З їхніх слів, укриття не готове, роботи просуваються повільно, а працівників не вистачає. Ситуацію прокоментували в управліннях освіти та капітального будівництва Кропивницької міськради. Подробиці читайте у матеріалі Точки доступу.

"Це просто жах", – каже мама учня гімназії

Син кропивничанки Світлани Сінькової навчається у гімназії "Ерудит". Цього року перейшов у сьомий клас. Жінка з мамами ще двох учнів школи вирішили оглянути, на якій стадії перебуває реконструкція укриття гімназії. Пішли туди два дні тому.

 Це був просто жах. Там було три дорослих чоловіки і три студенти. Працівники. Сьогодні ми також туди пішли, додали п’ятеро людей. Але згідно графіку робіт, який є у договорі на сайті "Прозоро", те, що вони мали виконати, до цього часу не зроблено, – каже жінка.

Говорить, що в укриття не підвели комунікації водозабезпечення й водовідведення, немає унітазів і рукомийників.

Фото Світлани Сінькової

Фото Світлани Сінькової

Фото Світлани Сінькової

Відповідний допис із фотографіями укриття жінка розмістила у соцмережах.

Скриншот допису Світлани Сінькової у соцмережі

Після побаченого, каже, почали збирати з батьками інших школярів підписи: готують заяви до управлінь освіти та капітального будівництва Кропивницької міськради щодо прискорення темпів виконання ремонту.

У мене син – будівельник-архітектор. Каже, щоб відремонтувати укриття до 1 вересня, треба щонайменше дві бригади, це 15 будівельників. Там все треба поштукатурити, потім все повинно висохнути, тоді – пофарбувати, а ще треба час, щоб провітрити приміщення після фарбування. Кажуть, що на підлозі має бути тротуарна плитка, а у другій частині укриття вони тільки почали вкопуватись. Коли вони все це робитимуть?.. – каже жінка.

Додала, що 11 квітня школярів гімназії перевели на дистанційне навчання, бо в укритті почали робити ремонт.

За цей період уже можна було хоч щось зробити! До речі, коли ми прийшли сюди вперше, будівельники сказали нам: "А як ми повинні були працювати, якщо тут під час повітряної тривоги були діти з денного табору?". Тобто нас відправили на дистанційку, а керівництво вирішило організувати літній табір з 1 по 20 червня.

"Все нормально. Роботи йдуть", – кажуть в управлінні освіти

У коментарі Точці доступу начальниця управління освіти Кропивницької міськради Лариса Костенко розповіла, що сьогодні до неї приходили батьки учнів вищевказаної гімназії. Сказала, що ремонтні роботи в укритті просуваються згідно графіка і технологічних процесів. Також запевнила, що з 1 вересня в гімназії обов’язково розпочнеться освітній процес, формат навчання визначить керівництво закладу.

Управління освіти налаштовує, щоб учні навчались у очному або змішаному форматі. Укриття орієнтовно розраховане на тисячу осіб. Точніше визначить комісія, яка обстежуватиме укриття після ремонту. Завершення ремонтних робіт в укритті дасть можливість навчатись очно у дві зміни.

У гімназії навчається понад тисяча дітей.

Три причини повільного просування реконструкції

Підрядником, який виконує реконструкцію укриття в гімназії "Ерудит", є ТОВ "Кіровоградський будівельний альянс". Договір на ремонт із ним уклало управління капітального будівництва Кропивницької міськради. Вартість – понад шість з половиною мільйонів гривень. Про це у коментарі Точці доступу розповів начальник управління Сергій Білокінь. Він пояснив, що термін виконання робіт – до 31 серпня 2024 року, а термін дії договору – до 31 грудня 2024 року.

У договір можуть вноситись зміни, в тому числі, що стосуються фінансування. Або виникає необхідність виконання додаткових робіт. Проєкт виконали, але у ньому є неточності, які "випливають" під час безпосередньо робіт.

Каже, вчора бачив публікацію Світлани Сінькової у соцмережах. Після цього спілкувався з підрядником.

Він обіцяв реабілітуватись. Частина укриття на перше вересня працюватиме стовідсотково.

Назвав три причини, чому ремонт повільно просувається.

Це не вина підрядника, вони загальнонаціональні. По-перше, мобілізація, через яку є дефіцит працівників. По-друге, нестабільне фінансування. Минулого місяця майже чотири тижні не було фінансування. По-третє, перебої з електроенергією. Не всі підприємства можуть оперативно пристосуватись до роботи з генераторами. У нас в договорі не передбачено використання генераторів, це повинні забезпечувати виконавці робіт.

Каже, налаштовує підрядника до здачі укриття в експлуатацію на 15 серпня, а не 1 вересня.

Ще ж має працювати комісія, яка обстежуватиме стан укриття після ремонту і визначатиме його придатність.

Додав, що укриття розділили на умовні дві частини.

Одну з них роблять за пілотним проєктом, щоб на час повітряної тривоги під час навчання діти могли перебувати там. Підрядник сказав мені, що 15-го серпня він стовідсотково здасть першу частину. Друга буде готова відсотків на 90%. Це його слова, вчора з ним розмовляв.

Наступного тижня в укритті працюватимуть електрики і сантехніки, додав Сергій Білокінь. Сказав також, що багато часу займає винесення землі з підвалу, оскільки приміщення "підганяють" під затверджені стандарти – висота має бути не менше двох метрів. А ще облаштовують евакуаційні шляхи.

#реконструкція #укриття в школах

dostyp.com.ua

Exit mobile version