У мережі поширюють фейк про розшук злочинців на Кіровоградщині

У мережі поширюють фейк про розшук злочинців на Кіровоградщині

У мережі шириться інформація про розшук озброєних злочинців у “Дніпровській та Кіровоградській областях”, які нібито підписали контракт із ЗСУ і втекли. У Нацполіції цю інформацію спростували, повідомляють у Центрі протидії дезінформації.

У фейкових повідомленнях йдеться про те, що двоє чоловіків, засуджені за особливо тяжкі злочини (умисне позбавлення життя двох або більше осіб), озброєні втекли з військової частини після підписання контракту з ЗСУ. Вони “забили молотком та викруткою 21 людину на вулиці”.

Також зазначається, що чоловіки можуть перебувати на території “Дніпровської та Кіровоградської областей”.

У мережі поширюють фейк про розшук злочинців на Кіровоградщині

Чому це фейк

Окрім того, що повідомлення спростували у Нацполіції, є низка ознак за якими можна визначити, що це маніпуляція: 

  • В Україні немає “Дніпровської” області, шахраї напевно мали на увазі Дніпропетровську.
  • Засуджені за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством згідно закону не можуть підписати контракт з ЗСУ та бути звільненими умовно-достроково.

Поширення подібних фейків має на меті викликати паніку серед населення та дискредитувати українських військових, зазначають у Центрі протидії дезінформації.

Нагадаємо, нещодавно журналістка Точки доступу Олександра Ільченко розповідала про те, як відрізнити справжню допомогу бійцям ЗСУ від фейкових зборів. 

Фото-скрин з телеграм-каналу ЦПД

#шахрайство

dostyp.com.ua