“Ми даємо глядачу альтернативу”: у Кропивницькому створили творче театральне об’єднання “Кропива”

У Кропивницькому створили творче об’єднання "Кропива". До його складу увійшли професійні актори і люди, які не мають відповідної освіти, але хочуть спробувати себе у ролі акторів. Про це кореспондентці Точки доступу Анні Добрань розповів співініціатор створення "Кропиви" Вячеслав Вандрашек.

"Кропива" – це не про політику, а про творчість

Творче об’єднання "Кропива" – це не про політику, а про творчість, каже Вячеслав Вандрашек. У такий спосіб хочуть дати новий подих сфері театрального мистецтва Кіровоградщини.

У витоків "Кропиви" стоїть три людини – я, Валерій Ланецький і Євген Скрипник. Ми хочемо запропонувати глядачу альтернативу. Хочемо робити сучасну українську драму, втілювати в життя сучасні українські п’єси. Не класику, хоча і плани щодо неї у нас також є.

Дебют творчого об’єднання відбудеться сьогодні, 9 вересня, у Музеї мистецтв. Учасники "Кропиви" читатимуть п’єсу "Молочайник" української драматургині Оксани Гриценко про окупацію Херсонщини.

9 вересня можна вважати днем народження "Кропиви", бо ми читатимемо п’єсу в рамках проведення ХХVІ Міжнародного театрального фестивалю "Мельпомена Таврії". Ми впевнені, що згодом читка може перерости у постановку вистави.

Додав, що читку своєї п’єси авторка дивитиметься онлайн. Так само усі бажаючі – учасники фестивалю "Мельпомена Таврії" – можуть доєднатись до перегляду. А після поспілкуватись з учасниками об’єднання "Кропива".

Таку назву обрали, бо, по-перше, ми все це робимо у Кропивницькому, по-друге, кропива і лікує, і виховує.

Сказав також, що після поновлення на посаді директора театру імені Марка Кропивницького, "Кропиву" не полишить.

Театральні баталії за місце директора театру

28 липня 2023 року диpектоp театpу імені Маpка Кpопивницького В'ячеслав Вандpашек повідомив жуpналістам, що його незаконно намагається змістити з посади обласна pада. Далі голова обласної ради Юрій Дрозд призначив конкурс на посаду директора театру. Незважаючи на протести колективу театру.

Згодом провели конкурс. 26 вересня, голова облради підписав розпорядження про звільнення директора Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л.  Кропивницького В’ячеслава Вандрашека та призначення Сергія Корнієнка новим очільником театру.

13 березня 2024 року у Кpопивницькому його затpимали правоохоронці. За даними досудового pозслідування, кеpівник театpу нібито за хабаp пpацевлаштовував у театp людей. Місце в театpальному колективі оцінював у 3,5 тисячі долаpів США. Хабаp отpимував у два тpанші. Сергія Корнієнка відсторонили від роботи, а викoнувачем обов’язків директора-художнього керівника Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л. Кропивницького призначили Євгена Лавренчука.

Вячеслав Вандрашек подавав в суди, вважаючи рішення голови облради про проведення конкурсу, протиправним. 30 квітня, згідно рішення суду, він мав приступити до виконання своїх обов’язків на посаді директора театру, але того дня на роботу його не пустили. Згодом на пресконференції він заявив, що облрада затягує його поновлення на посаді. В облраді пояснили, чому не виконують рішення суду. 

Вячеслав Вандрашек у коментарі Точці доступу розповів, що державний виконавець двічі надсилав в облраду постанови щодо виконання рішення суду, тобто поновлення його на посаді, однак обласна рада цього не робить. А ще має сплатити два штрафи за невиконання постанов. Цього тижня, зі слів вячеслава Вандрашека, ДБР має відкрити кримінальне провадження щодо дій Кіровоградської обласної ради у цій справі.

#мистецтво #театр

dostyp.com.ua

Exit mobile version