На Кіровоградщині планують взяти під охорону унікальні ліси: розповідаємо про створення національного природного парку

На Кіровоградщині департамент екології та природних ресурсів обласної військової адміністрації, громади та екоактивісти працюють над створенням національного природного парку "Чорнолісько-Боковеньківський", передає Точка доступу.

Де хочуть створити національний парк

У відповіді на запит Точки доступу директор департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОВА В’ячеслав Дубровський зазначив, що територія проєктованого національного природного парку "Чорнолісько-Боковеньківський" становить площу близько 28074,5 гектарів (ред. – ця площа дорівнює площі понад 35 тисяч футбольних полів).

Які території включатиме: 

  • Чорноліський та Чутянський лісові масиви, 
  • долину верхів’я річки Інгулець. 

Території знаходяться в межах Олександрівської, Дмитрівської, Суботцівської громад та регіонального ландшафтного парку "Боковеньківський ім. М. Л. Давидова" в Долинській та Гурівських громадах.

До території парку пропонують включити лісові масиви, степові балки, долини річок та болота.

На якому етапі знаходиться створення національного природного парку "Чорнолісько-Боковеньківський"

У травні 2024 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів схвалило клопотання департаменту про створення національного природного парку "Чорнолісько-Боковеньківський".

Наразі проводять погодження з власниками та первинними користувачами природних ресурсів у межах території парку, рекомендованої для заповідання.

Чому на Кіровоградщині хочуть створити національний природний парк

В’ячеслав Дубровський зазначив, що територія, на якій хочуть створити національний природний парк, характеризується високою природоохоронною, науковою та естетичною цінністю.

Тут росте 75 видів судинних рослин, що охороняються, в тому числі – 4 види  на міжнародному рівні, 33 види на національному рівні (Червона книга України) та 41 вид на регіональному рівні (Червоний список Кіровоградської області). Ще 17 видів рослин, які охороняються на міжнародному та національному рівнях, ростуть у насадженнях дендропарку загальнодержавного значення "Веселі Боковеньки".

Також на території парку, за попередніми дослідженнями, виявили значне різноманіття безхребетних і хребетних тварин, що охороняються на міжнародному, національному та регіональних рівнях. 

Що кажуть екоактивісти

На території, де планують створити національний природний парк, збереглися великі площі старовікових дубово-ясеневих лісів, а береги Інгульця слугують прихистком для птахів та червонокнижних рослин. Річка підтримує сталий рівень води у криницях довколишніх сіл, а лісові масиви ще й додатково очищають водойму. Крім того, ця територія має історичну цінність та значний туристичний потенціал. Про це Точці доступу повідомили активісти громадської організації “Екодія”.

Однак, територія лісів та заплави може опинитися під загрозою через розорювання та неконтрольовані рубки. А це, у свою чергу, нашкодить не лише місцевим цінним видам, а й мешканцям довколишніх населених пунктів. Адже природні території надають ще й важливі екосистемні послуги – підтримують сприятливий мікроклімат, запобігають ерозії (тобто вивітрюванню або вимиванню) ґрунтів, підтримують здоров’я водойм тощо.

Ділянки лісу, що були вирубані протягом останніх десятиліть, чітко видно на супутникових знімках.

Ділянки лісу, що були вирубані протягом останніх десятиліть на території, де планують створити національний природний парк. Фото ГО "Екодія"

На перший погляд ці екосистемні послуги здаються невидимими і безкоштовними, але варто пам’ятати, що вони надаються добре збереженими природними екосистемами, площа яких в Україні скорочується. І тільки створення нових природоохоронних територій допоможе виправити ситуацію і зберегти весь набір екосистемних послуг, які важливі для нашого існування, на багато десятиліть вперед, – говорить Богдан Кученко, фахівець зі збереження екосистем ГО "Екодія".

Саме тому уже майже сто років з’являються ініціативи створити на цих територіях природоохоронну територію. Уперше ідея заповідання Чорного лісу з’явилася приблизно в 1926 році. Однак, усі попередні проєкти з різних причин так і не були погоджені.

Фото та відео ГО "Екодія"

#екологія

dostyp.com.ua

Exit mobile version