Приватний водоканал і непрацююча свердловина: на перебої з водопостачанням скаржаться жителі села на Кіровоградщині

Від початку 2024 року більша частина жителів села Тишківка Добровеличківської громади Новоукраїнського району живуть без води. Про це у коментарі Точці доступу розповіла Олена Перепелиця. Жінка живе у Тишківці 34 роки. Проблеми з подачею води, каже жінка, почались п’ять років тому, а у нинішньому році – стали глобальними, бо води вдома просто немає. З чотирьох водонапірних веж лишилась одна, яка працює в центрі села, і там вода є, на інших вулицях – немає. Точка доступу зібрала коментарі усіх сторін, які дотичні до вирішення цієї проблеми.

"Змогли набрати воду лише у туалетний бак"

Перебої з постачанням води жителі Тишківки мають 4-5 років, розповіла Олена Перепелиця.

Воду давали по декілька годин. Але так виходило, що зранку ще не качали, а ввечері вже не качали. Тобто вода була лише вдень, коли вдома нікого не було.

У нинішньому році води вдома практично не було, каже жінка. Вкрай важко було влітку – під час спеки.

У нас вчора, за рахунок того, що пішов дощ, набралась вода у туалетний бак. У бойлер не вистачає. Покупатись фактично неможливо. Так уже пів року.

За словами жінки, влітку декілька тижнів воду підвозили рятувальники, згодом – припинили.

Відтоді ми самі їздимо з пляшками, бідонами, банками, щоб можна було пити і покупатись. Раніше у нас в селі було три чи чотири водонапірних вежі. З часом вони і насоси, які качали воду, зламались. Залишилась одна – в  центрі. От туди ми і їздимо по воду.

Зі слів жінки, неодноразово з жителями села, яким бракує води, збирались на мітинги і приходили на сесії громади з вимогою вирішити проблему.

В основному все село сидить без води. Є лише в центрі. У громаді нам сказали, що водоканал у приватній власності, тому повпливати на його роботу не можуть.

Каже, проблему вирішити можна, адже у селі є свердловина, яку не використовують. Якби її ввели в експлуатацію, перебоїв з постачанням води, не було б, міркує жінка.

Приватний водоканал

Послуги водопостачання у селі Тишківка надає приватне акціонерне товариство "Струмок". Його директор – Григорій Козицький. У коментарі Точці доступу він розповів, що влітку, через спеку і відключення електроенергії, вода не надходила на декілька вулиць.

У 90% абонентів вода – є. Проблеми з нестачею виникають влітку, коли люди поливають городи, відтак, використовують багато води.

Через відключення електрики не могли подавати воду, бо генераторів на підприємстві немає. Один, необхідної потужності, вартує пів мільйона гривень. Таких грошей підприємство не має. Так само, як і громада, каже директор, бо за допомогою звертались і туди. Додав, що люди сплачують за постачання одного кубометра води 53 гривні. Послуги з водовідведення підприємство не надає. Нині компанія має півтори тисячі абонентів. Найбільше потерпають від браку води – десятеро абонентів на двох вулицях. Григорій Козицький підтвердив інформацію Олени Перепелиці про те, що в селі є ще одна незадіяна свердловина.

Думаю, якщо її запустять, питання буде вирішено.

Водогін хочуть передати на баланс громади

Жителі вулиць Козацька і Південна мають проблеми з водопостачанням у селі Тишківка, розповів Точці доступу заступник голови громади Олександр Комар. Оскільки водогін перебуває у приватній власності, громада не може вирішити проблему, тому зараз ведуть перемовини з керівництвом водоканалу щодо того, щоб передати водогін на баланс громади. За словами посадовця, це пов’язано з тим, що нині на підприємстві бракує грошей утримувати себе. Поки цього не відбулось, домовились з керівництвом подавати людям воду почергово: у певні години – одній частині абонентів, у інші години – решті.

Паралельно ми працюємо над введенням в експлуатацію свердловини, яка є на території громади і перебуває на її балансі. Ми хочемо закласти гроші на будівництво мережі від цієї свердловини.

Питання передачі водогону на баланс громади вирішиться не швидко, каже Олександр Комар. Адже це рішення мають ухвалювати колегіально акціонери підприємства. За його інформацією, перші збори вже відбулись, мають провести ще одні. У цьому році розраховувати на те, що питання вирішиться, не доводиться. Водночас, у громаді обрахували вартість перепідключення абонентів вулиць, які найбільше страждають від нестачі води. За попередніми підрахунками, на це знадобиться п’ять мільйонів гривень.

Частину грошей ми зможемо закласти у бюджеті громади на 2025 рік, але плануємо брати участь у грантових програмах, щоб залучити недержавні кошти.

#без води

dostyp.com.ua

Exit mobile version