Чи ягоди обліпихи новітнім “суперфудом”: відповідь учених

Чи ягоди обліпихи новітнім "суперфудом": відповідь учених

Учені припускають, що обліпиха має захисні властивості / фото ua.depositphotos.com

Іноді здається, що у світі постійно з’являються нові так звані “суперпродукти”, нібито багаті поживними речовинами, які мають масу корисних властивостей. До них додалася й обліпиха.

Видання iflscience з’ясувало, чи справді ця маленька яскраво-помаранчева кулька здатна впоратися з діабетом і ожирінням.

Що таке обліпиха

Обліпиха – це великий колючий чагарник, який завдяки своїй стійкості до несприятливих умов зростання можна зустріти в найрізноманітніших місцях, включно з гірськими і прибережними районами. Тільки от за смаком ці ягоди сподобаються далеко не всім – кислі та навіть гіркуваті, але містять високу дозу вітаміну С.

Відео дня

Чи корисна обліпиха

Дослідження 2019 року, присвячене обліпиховій олії, показало, що вона багата на жирні кислоти омега-7. Вважається, що вони відіграють роль у підтримці та зменшенні запалення слизових оболонок травного тракту, очей і статевих органів.

Нещодавнє дослідження, в якому вивчали поживні властивості ягід та їхній потенціал у боротьбі з діабетом та ожирінням. Співавтори дослідження Ренан Даніельскі та Ферейдун Шахіді з Меморіального університету Ньюфаундленда виявили, що ягоди багаті на фенольні кислоти, флавоноїди та таніни, які, як припускають, володіють корисними для здоров’я антиоксидантними властивостями, тобто нейтралізують вільні радикали – нестабільні молекули, які можуть спричинити пошкодження клітин.

Автори досліджували антиоксидантну активність екстракту ягід обліпихи і виявили, що він захищає зразки надзгорнутої ДНК і холестерин ліпопротеїнів низької щільності від окисного пошкодження.

Автори дослідження також дійшли висновку, що ягоди володіють “антидіабетичним і антиожировим потенціалом”, виявивши, що екстракт здатний пригнічувати два ферменти, які відіграють певну роль у цих захворюваннях.

Але цього дослідження недостатньо, щоб зробити висновки про вплив обліпихи на діабет і ожиріння.

Раніше УНІАН писав, які унікальні властивості обліпихи.

www.unian.ua