6 важливих фраз, які дорослі діти досі хочуть почути від своїх батьків

6 важливих фраз, які дорослі діти досі хочуть почути від своїх батьків

За словами психологів, важливим є те, аби батьки вибачалися перед своїми дітьми / фото pixabay

Коли людина стає дорослою, то її стосунки з батьками змінюються, іноді на краще, а інколи навпаки погіршуються. Терапевт Недра Гловер Тавваб, автор книги “Встановіть межі, знайдіть мир” опублікувала у своєму Insragram допис під назвою “Речі, які дорослі діти хочуть почути”. В ньому вона перерахувала ряд простих, але дуже сильних фраз, які батьки можуть сказати своїм дорослим дітям, пише HuffPost.

“Дорослі діти часто прагнуть почути від своїх батьків підтверджуючі фрази, такі як визнання минулого болю або висловлення розуміння. Ці твердження можуть мати значну цілющу силу, особливо коли батьки були зайняті власними проблемами, що призвело до незадоволення емоційних потреб у дитинстві”, – зазначила для видання асоційований шлюбний і сімейний психотерапевт в The Connective в Північній Каліфорнії Лара Моралес Дейттер.

Фахівці навели шість важливих фраз, які батьки можуть сказати своїм дорослим дітям, аби покращити їхні стосунки. 

Відео дня

“Мені шкода”

Терапевт і письменник Джо-Ел Карабалло розповів, що ці два слова є тим, що багато дорослих дітей хочуть почути найбільше від своїх батьків. 

“У деяких випадках цей вибір створював певні проблеми для їхнього психічного здоров’я. Можливість отримати схвалення і вибачення від своїх батьків була б величезною перемогою для дорослих дітей, які прагнуть розірвати деякі негативні сімейні цикли і рухатися вперед у своєму житті з кращим психічним здоров’ям”, – зауважив терапевт.

Своєю чергою асоційований сімейний терапевт The Connective Аріель Дуалан наголосила, що дуже важливим є те, аби батьки вибачалися перед своїми дорослими дітьми за біль, який вони, ймовірно, могли заподіяти, навіть якщо це було ненавмисно. 

“Більшість дорослих дітей розуміють, що їхні батьки не ідеальні і мають найкращі наміри, коли йдеться про виховання. Деяким батькам важко визнати, що вони ненавмисно чи навмисно завдали болю своїм дорослим дітям на будь-якому етапі їхнього життя”, – сказала Дуалан.

“Я був у режимі виживання”

Попри те, що це твердження не є виправданням поганого виховання або поганої поведінки, воно показує, що поки батьки намагалися справитися з усіма труднощами, то могли втратити можливість для виховання дитини. 

“Як молодій людині, особливо без дітей, може бути дуже важко уявити свою реальність дитинства поза тим, що ви були дитиною – на відміну від дорослого, який мав роботу, який повинен був приходити додому і готувати їжу, який все ще повинен був мати друзів, який повинен був робити все це, виховуючи вас”, – зазначила терапевт Гловер Тауваб.

Сімейний психотерапевт з Лос-Анджелеса Гаяне Арамян погодилась з такою думкою. 

“Наші батьки, швидше за все, робили все можливе з тими інструментами, які були у них на той час. Можливо, вони не мали того гострого усвідомлення своїх емоцій або комунікативних навичок, яких ми очікуємо від батьків сьогодні”, – підкреслила вона. 

“Я дуже пишаюся тобою”

Незалежно від того, скільки людині років, вона хоче знати, що її батьки дійсно пишаються нею.

“Багато старіючих батьків виховували своїх дітей “бути кращими” і прагнути більшого, ніж [батьки] могли їм дати. Це додало багатьом з нас певної впевненості і тривоги щодо того, наскільки добре ми справляємося. Почути: “Я пишаюся тим, що ти зробив і ким ти є” може стати променем світла для старіючих міленіалів, які сумніваються у своїх досягненнях і позиції в житті”, – пояснив Карабалло.

“Твій життєвий шлях відрізняється від мого, але я тебе підтримую”

Деякі батьки можуть підштовхувати своїх дорослих дітей йти схожим шляхом, яким йшли вони, адже вважають, що це є “правильно”. Тому почути від батьків, що вони поважають та підтримують ваше рішення жити так, як ви хочете, є дуже важливо. 

“Це стверджувальне висловлювання визнає індивідуальність шляху дорослої дитини і підтверджує її автономію у прийнятті життєвого вибору. Воно виражає батьківське прийняття і схвалення, сприяючи почуттю впевненості та емоційного благополуччя”, – запевнила Моралес Дейттер.

“Тобі потрібна порада, чи ти хочеш, щоб я тебе вислухав?”

Під час того, як доросла дитина постає перед труднощами, іноді їй необхідні відшукати свій шлях без допомоги батьків. 

“Дорослі батьки повинні пам’ятати, що я теж бився головою. Я теж приймав погані рішення. І я говорю з місця мудрості та знань лише після того, як спробував деякі з тих речей, про які говорять мої діти”, – сказала Гловер Тауваб.

Попри те, що для батьків є цілком природно захистити своїх дітей від повторення тих самих помилок, це “не дає дорослій дитині простору для самоствердження як власної особистості”, додає Дуалан, – “і не дозволяє батькам дізнатися, ким стала їхня доросла дитина”.

“Я все ще тут для тебе”

Навіть у дорослому віці батьки можуть бути для людини затишним місцем, куди можна будь-коли прийти.

“Робота батьків не закінчується, коли діти досягають дорослого віку. Просто змінюються стосунки. Хоча старіючі батьки повинні переорієнтуватися з догляду за дітьми на інші особисті справи, це не означає, що вони не можуть бути залученими і поважними союзниками в житті своїх дітей. Визначити правильні межі, зберігаючи при цьому активну присутність і турботу, – це делікатний, але важливий танець”, – підсумував Карабалло.

Інші поради психологів

Раніше психологи назвали три фрази, які говорять про вашу впевненість та безпечність. Автор бестселерів та експерт з лідерства Брене Браун розповіла, що насправді основою психічної стійкості є співчуття до себе.

“Психічно міцні люди залишаються психічно витривалими, тому що вони не легко скочуються до сорому, самокритики чи самоненависті”, – зауважила вона.

Також психолог Джеймі Сімкінс Роджерс назвала 4 причини, чому другі шлюби є щасливішими, ніж перші. Вона наголосила, що під час другого шлюбу важливою перевагою є досвід, адже люди вже знають, як себе поводити під час спільного проживання та вести домашнє господарство. 

www.unian.ua