Ви “чарівна” чи “чарівні”: Авраменко пояснив, як зробити комплімент з пошаною

Ви "чарівна" чи "чарівні": Авраменко пояснив, як зробити комплімент з пошаною

“Світлано Ігорівно, “ви чарівна” чи “ви чарівні”” – Авраменко взяв для пояснення правила цей приклад / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Відомий в Україні філолог-мовознавець, автор підручників з української мови Олександр Авраменко пояснив, як зробити комплімент жінці з пошаною. 

Йдеться про правило висловлення пошанної множини, коли певну людину називаємо на “Ви”. Воно стосується і чоловіків. У таких випадках пишемо займенник (в даному випадку “ви”) з великої літери, підкреслив вчитель. 

Для пояснення основного правила Авраменко навів цей приклад: “Світлано Ігорівно, “ви чарівна” чи “ви чарівні””.  Прикметник можна ставити як в однину, так і в множину. Водночас вчитель наголосив на нюансі:

“Множина бажана в офіційному спілкуванні. Наприклад: “Ви були відсутні на засіданні?” – ось тут прикметник “відсутні” у множині. У приватному ж спілкуванні, бажана однина”, – наголосив Авраменко.

Тож сказати: “Світлано Ігорівно, ви чарівна” – варіант норми із прикметником в однині, додав філолог.

“Так само з іменником. Ми ж не кажемо: “Світлано Ігорівно, ми молодці!”. Ні, кажемо: “Ви молодець!”, “Ви чудова людина!”, “Ви гарний спеціаліст!” тощо”, – пояснив мовознавець.

Як зробити комплімент українці – важлива порада Авраменка

В одному зі своїх уроків Авраменко також наголошував, що сказати: “Ви добре виглядаєте” – небажаний комплімент українці. Вчитель уточнив, що у дієслова “виглядати” зовсім інше лексичне значення в українській. Зокрема, можна виглядати з вікна, а от як комплімент – таке не скажеш. Авраменко навів відомий фразеологізм та порадив, як сказати цю фразу правильно.

www.unian.ua