Чому ви часто прокидаєтеся вночі: експерт назвала 7 причин і дала поради

Чому ви часто прокидаєтеся вночі: експерт назвала 7 причин і дала поради

Нічні пробудження завжли мають певну причину, з якою можна впоратися / фото ua.depositphotos.com

Для багатьох людей проблемою є ранкові пробудження. Але іноді ми прокидаємося посеред ночі і без будильника. Якщо це відбувається часто, то стає проблемою, адже заважає нормально виспатися.

Як пояснила виданню Tomsguide консультант зі сну Маріанн Тейлор, короткотривале пробудження вночі є нормальним явищем, але до певної міри.

“Коли ми переходимо через цикли сну, у нас є часткове пробудження, хоча ми можемо цього не пам’ятати. Однак якщо ми часто прокидаємося повністю, це може змусити нас не спати протягом деякого часу, залишаючи нас виснаженими до ранку”, – розповіла вона.

Відео дня

За словами експерта, коли пробудження посеред ночі стають проблемою, варто відшукати її корінь та усунути. У більшості випадків, це одна з наступних причин:

  1. Надто пізня вечеря. Споживання великої кількості або просто важкої їжі перед сном може посилити метаболічну активність, що ускладнить засинання і порушить нічний сон. Певні типи їжі, особливо з високим вмістом цукру або жиру, можуть стимулювати нервову систему, викликати дискомфорт або розлад травлення, заважаючи сну. Їжа пізно ввечері також може збільшити ймовірність виникнення кислотного рефлюксу або печії, що теж заважає сну. 
  2. Гучні звуки в домі чи на вулиці. Гучні звуки можуть вивести нас із глибокої стадії сну, що призведе до фрагментарного режиму сну та погіршення загальної якості сну. Якщо це у ваших силах, спробуйте позбутися джерела шуму, або знайдіть спосіб ізолювати спальню від нього.
  3. Забагато випитої рідини перед сном. Надмірне споживання рідини ввечері, особливо кофеїнових і алкогольних напоїв, які можуть діяти як діуретики, стане причиною пробудження для відвідування туалету. Звісно, це не сприяє нормальному відпочинку. До речі, певна їжа, багато рідиною, матиме той самий ефект. Наприклад, кавун.
  4. Проблеми з гормонами. З віком сон, як правило, стає більш фрагментованим протягом ночі. У жінок нічні пробудження стають більш поширеними під час менопаузи та спричинені коливаннями естрогену. 
  5. Надлишок світла в спальні. В ідеалі спальні мають бути якомога темнішими, щоб сприяти виробленню мелатоніну, гормону сну, який допомагає нам заснути та залишатися в стані сну. Це також важливо, коли настає світанок і природне світло починає просочуватися рано вранці: чим темніше в кімнаті, тим менше порушується наш цикл сну.
  6. Вживання алкоголю ввечері. Алкоголь пригнічує стадію швидких рухів очей під час сну, яка має вирішальне значення для когнітивних функцій і пам’яті. Навіть якщо ви швидко заснули після того, як випили, ви, швидше за все, прокинетеся вночі. 
  7. Стрес. Занепокоєння та стрес активують реакцію організму “бийся або тікай”, викликаючи вивільнення гормонів стресу кортизолу та адреналіну. Ці фізіологічні реакції можуть підвищити рівень збудження, ускладнюючи засинання. 

Інші цікаві матеріали з побутовими порадами

Як писав УНІАН, у соцмережах, а особливо в Tik Tok поширюються відео, що заморожування хліба насправді робить його здоровішим. В деяких з них наводяться дослідження, які це підтверджують. Проте чи насправді це робить його кориснішим? Розповідаємо.

Також ми писали, що використання ліфтів може зменшити тривалість вашого життя. А якщо точніше, відмова від ліфту та ходіння сходами подовжить ваше життя, адже додає фізичних вправ у вашу повсякденність.

www.unian.ua