Банкам і ломбардам заборонили приймати в заставу товари подвійного використання

Банкам і ломбардам заборонили приймати в заставу товари подвійного використання

Національний банк заборонив банкам і небанківським фінансовим установам здійснювати активні операції з фізичними особами, предметом забезпечення за якими є товари подвійного використання.

Про це повідомляє пресслужба НБУ, передає Укрінформ. 

У Нацбанку зауважують, що йдеться про товари, які можуть бути використані у військових цілях та включені до Єдиного списку товарів подвійного використання в додатку до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 січня 2004 року № 86 (зі змінами).

Заборона введена на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року “Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет”, введеного в дію Указом Президента України від 20 квітня 2024 року № 234/2024, з метою сприяння безпеці та стабільності банківської системи, запобігання кризовим явищам у період запровадження воєнного стану.

Постанови Правління НБУ № 51 та № 53 набирають чинності з 4 травня 2024 року.

Як повідомлялося, постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2023 року №290 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2022 р. №1378», яка набула чинності 4 квітня 2023 року, розширено перелік товарів подвійного використання, імпорт яких на період дії воєнного стану здійснюється без дозвільних документів Державної служби експортного контролю України.

www.ukrinform.ua