Керівника та ексголовбуха Полтавського ГЗК судитимуть за несплату понад ₴1,2 мільярда податку

Керівника та ексголовбуха Полтавського ГЗК судитимуть за несплату понад ₴1,2 мільярда податку

Офіс генерального прокурора направив до суду обвинувальний акт стосовно керівника та колишнього головного бухгалтера одного з найбільших гірничо-збагачувальних комбінатів України.

Їх звинувачують в ухиленні від сплати понад мільярд гривень податку. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Водночас Бюро економічної безпеки зазначає у Фейсбуці, що йдеться про Полтавський ГЗК, який входить до групи Ferrexpo та є одним з найбільших світових виробників високоякісних окатків й платником рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

«Під час досудового розслідування детективи БЕБ встановили, що голова правління гірничо-збагачувального комбінату за попередньою змовою з головним бухгалтером вносили неправдиві відомості в офіційні документи підприємства, зокрема щодо нарахування плати за користування надрами родовища залізних руд», – поінформували у БЕБ.

Зазначається, що у податкових деклараціях підприємства відображався обсяг та вартість товарної продукції у вигляді руди дробленої, тобто без процесу збагачення, що значно впливає на вартість рентних платежів.

«Таким чином вони занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами, що призвело до ненадходження понад 1,2 млрд грн в державний бюджет України», – йдеться у повідомленні.

За даними Офісу генпрокурора, їм інкриміновано умисне ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі та службове підроблення (ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України).

Йдеться про декларації з рентної плати з квітня 2017 року по грудень 2021 року.

Обвинувачені були обізнані з порядком нарахування та сплати рентної плати, а також з об’єктом оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин, додали в Офісі генпрокурора.

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2023 року Служба безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань повідомили про підозру у привласнені майже 400 млн бюджетних гривень керівництву Полтавського ГЗК, який підконтрольний підсанкційному мільярдеру Костянтину Жеваго.

www.ukrinform.ua