7 найкращих видів чаю, які можуть допомогти схуднути

7 найкращих видів чаю, які можуть допомогти схуднути

Загалом чай відомий своїми корисними властивостями / фото ua.depositphotos.com

Якщо ви думали над тим, чи потрібно додавати чай до свого раціону, аби він допоміг вам схуднути, то, швидше за все, ви на правильному шляху. Зазначається, що деякі з чаїв не тільки заспокоюють, а й можуть допомогти вам на шляху до схуднення, особливо якщо вони є частиною здорової дієти. 

Також чай допомагає контролювати вагу, адже містить багато антиоксидантів та сполук, які можуть підтримати загальний стан здоров’я, зменшити запалення та навіть знизити ризик хронічних захворювань. Неважливо, який чай ви полюбляєте більше, адже цей напій може стати чудовою та корисною звичкою. Видання health назвало чаї, які можуть допомогти вам на шляху до схуднення.

Зелений чай

Зелений чай має багато антиоксидантів, а саме катехіни. Дослідження показують, що катехіни можуть підтримувати здоровий метаболізм та підвищувати ефективність спалювання жиру в організмі, тим самим зменшуючи жирові відкладення, особливо в області живота. 

Відео дня

Також зелений чай містить невелику кількість кофеїну, який може підвищити швидкість метаболізму, з якою ваш організм спалює калорії. Кофеїн може посилити й окислення жирів, спонукаючи ваш організм легше використовувати жири як джерело енергії. 

Чорний чай

Чорний чай, хоч і менш відомий, ніж зелений, як засіб для схуднення, теж має багато переваг у цій сфері. Процес ферментації чорного чаю підвищує рівень флавоноїдів, зокрема теафлавінів і теарубігінів, які, як вважається, сприяють зниженню ваги та зменшенню жиру. Завдяки таким сполукам покращується метаболізм та зменшується вісцеральний жир. 

“Дані показують, що поліфеноли чорного чаю є більш ефективними, ніж їхні аналоги в зеленому чаї, коли йдеться про позитивний вплив на вагу”, – зазначають у матеріалі.

Попри те, що вміст кофеїну в чорному чаї може сприяти збільшенню енерговитрат, ці комплексні флавоноїди пропонують перспективний шлях для тих, хто хоче контролювати свою вагу за допомогою дієтичного харчування. 

Чай улун

За рівнем окислення чай улун перебуває між зеленим та чорним чаєм, він відрізняється своїми перевагами для контролю ваги. Також такий чай містить широкий спектр поліфенольних сполук, які можуть сприяти зниженню ваги. Зазначається, що ці біологічно активні компоненти посилюють жировий обмін, підвищуючи здатність організму спалювати жир більш ефективно. 

“Деякі дані показують, що вживання чаю улун протягом двох тижнів збільшує окислення жирів, що потенційно може допомогти людям схуднути. Крім того, в одному дослідженні було показано, що чай улун знижує рівень цукру та інсуліну в крові, що також потенційно може сприяти схудненню”, – йдеться у публікації.

М’ятний чай

М’ятний чай може бути ще одним рослинним “партнером” для контролю ваги, проте за іншим механізмом, ніж його “справжні чайні” аналоги, які впливають на метаболічні процеси, до прикладу, як зелений та чорний чай. 

Чай з м’яти може сприяти схудненню безпосередньо завдяки покращенню травлення та пригніченню апетиту. Ментол, який є в м’яті, діє як природний міорелаксант, особливо в шлунково-кишковому тракті, допомагаючи зменшити здуття живота та покращити травлення. 

“Крім того, було доведено, що освіжаючий, підбадьорливий аромат м’яти знижує апетит, що потенційно призводить до зменшення споживання калорій. Хоча чай з м’ятою безпосередньо не збільшує жировий обмін, його роль у покращенні травлення та контролі апетиту робить його корисним доповненням до схеми схуднення, пропонуючи заспокійливий, безкалорійний напій”, – додають фахівці.

Імбирний чай

Імбирний чай може допомогти вам схуднути завдяки своєму впливу на травлення та обмін речовин. Також імбир діє як потужний протизапальний та антиоксидантний засіб. Ці функції можуть сприяти підвищенню швидкості метаболізму в організмі, що, своєю чергою, може призвести до збільшення спалювання калорій. 

“Одне невелике дослідження показало, що вживання напою, схожого на імбирний чай (мелений імбир, розчинений у гарячій воді), пов’язане з меншим відчуттям голоду, меншим споживанням їжі та більшою ситістю порівняно з тими, хто не вживав імбирний напій”, – підкреслили у матеріалі.

Чай з гібіскусу

Такий чай має терпкий смак, проте може стати ситним безкалорійним напоєм для тих, хто не хоче завжди пити звичайну воду. Первинні сполуки, які були виявлені в гібіскусі, серед яких і антоціани, можуть допомогти пригнічувати всмоктування вуглеводів, ймовірно, зменшуючи вплив споживання калорій з цукрів та крохмалів. За даними одного з оглядів, екстракт гібіскусу має антиожирінні властивості та може допомогти зменшити накопичення жиру в організмі. 

Чай ройбуш

Чай ройбуш походить з південноафриканського червоного куща. Відомо, що це безкофеїнова альтернатива, яка підтримує зусилля зі схуднення різними способами. Також він має унікальні антиоксиданти, такі як аспарагін, що можуть допомогти регулювати рівень цукру в крові та зменшити накопичення жиру. 

Крім того, його природна солодкість втамовує тягу до солодощів, завдяки чому він є ідеальною заміною напоям з великим вмістом цукру. 

Яка ще користь чаю

Раніше фахівці назвали найкорисніші чаї для здоров’я травної системи. Серед них є імбирний, м’ятний, ромашковий чай та інші. Такі чаї можуть збільшувати вироблення травних ферментів, допомагаючи ефективніше розщеплювати їжу.

Також експерти з’ясували, чи справді зелений чай допомагає зі схудненням. Як виявилось, дослідження, яке було опубліковане в 2012 році, показало, що чоловіки, які приймали екстракт зеленого чаю перед тренуваннями, спалювали на 17% більше жиру, ніж чоловіки, які не приймали його. Це свідчить про те, що зелений чай може посилити ефект спалювання жиру під час заняття спортом. 

www.unian.ua