6 неочікуваних продуктів, які піднімуть ваш настрій

6 неочікуваних продуктів, які піднімуть ваш настрій

Інколи під час поганого настрою хочеться чогось смачненького, проте це не завжди може бути добре для вашого організму / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos

Зазвичай, коли ми маємо поганий настрій, то намагаємось покращити його солодощами або снеками, проте занадто велика кількість цукру може призвести до стрибка його рівня в крові, а потім до падіння, внаслідок чого ви будете почувати себе ще більш виснажено. Проте дієтологи назвали шість корисних продуктів, які можуть допомогти підняти настрій, пише New York Post.

“Загалом збалансована дієта, яка містить велику кількість продуктів з високим вмістом поживних речовин, ймовірно, є найкращою, коли мова йде про психічне здоров’я”, – зазначила для Yahoo Life дієтолог Крістін Бірн.

Гарбузове насіння

Дієтолог з профілактичної кардіології компанії Entirely Nourished Мішель Рутенштейн радить вживати близько 30 грамів гарбузового насіння кілька разів на тиждень. Його можна сипати на салати, додавати в йогурт або вівсянку, або ж поєднувати з апельсином. 

Відео дня

“Гарбузове насіння є чудовим джерелом триптофану, амінокислоти, яка підтримує регуляцію настрою, сприяючи виробленню серотоніну, нейромедіатора, пов’язаного з гарним самопочуттям”, – зазначив Рутенштейн для Yahoo Life.

Жирна риба

Така риба, як анчоуси, оселедець, скумбрія, чорна тріска, лосось, сардини, блакитний тунець та смугастий окунь містить багато омега-3 жирних кислот. Вони підтримують здоров’я серця, дещо знижуючи артеріальний тиск, зменшуючи ризик нерегулярного серцебиття та кількість тригліцеридів у крові. Відомо, що високий рівень тригліцеридів може підвищити ризик серцевого нападу або інсульту.

“Виходячи з проведених досліджень, поживні речовини, які, здається, мають найсильніший зв’язок з поліпшенням настрою, – це омега-3 жирні кислоти”, – зауважила Бірн.

Американська асоціація серця рекомендує вживати дві порції риби протягом тижня, особливо жирної риби.

Авокадо

“Авокадо містить багато корисних для серця мононенасичених жирів, зокрема олеїнову кислоту, яка є життєво важливою для здоров’я мозку і пов’язана з меншим ризиком депресії”, – розповів Рутенштейн.

Також авокадо містить триптофан. Якщо вживати щонайменше дві порції авокадо на тиждень, то це допоможе зменшити ризик серцево-судинних захворювань та ішемічної хвороби серця. Порція зазвичай становить третину середнього авокадо, приблизно 50 грамів.

Апельсини

Американська асоціація серця рекомендує вживати 4,5 фрукта щодня. Доведено, що апельсини сприяють здоров’ю мозку, адже вони багаті на вітамін С. Дефіцит вітаміну С часто зустрічається у людей, які мають депресію.

“Апельсини містять флавоноїди, такі як гесперидин, які мають антиоксидантні властивості і можуть допомогти зменшити запалення в мозку, підтримуючи загальну стабільність настрою”, – зауважив Рутенштейн.

Крім того, дослідження 2022 року показало, що вживання апельсинового соку, який багатий на флавоноїди, три рази на день протягом восьми тижнів знижує депресивні симптоми у молоді. 

Темна листова зелень

За рекомендаціями дієтологів, варто вживати 1,5 чашки темно-зелених овочів на тиждень. До темної листової зелені відносяться капуста, шпинат, мангольд, рукола та бок-чой.

“Зелені листові овочі – хороші джерела фолатів і магнію, які важливі для профілактики депресії. Фолати беруть участь у метаболізмі моноамінів, таких як серотонін, у мозку. Зниження синтезу серотоніну призводить до пригніченого настрою”, – йдеться у дослідженні 2018 року.

Чорний шоколад

Невелике дослідження 2022 року, яке було проведене у Південній Кореї, показало, що учасники мали кращий настрій після вживання 10 грамів чорного шоколаду, який містить 85% какао, їли вони його тричі на день. 

Ті, хто їв шоколад із вмістом 70% какао або взагалі не їв шоколаду, не мали такого результату. Дослідники пояснили це змінами у мікрофлорі, яка живе у кишківнику.

“Ці результати свідчать про те, що темний шоколад має пребіотичну дію, реструктуризуючи різноманітність і склад мікробіому кишківника, що, своєю чергою, може покращувати настрій через вісь “кишківник-мозок”, – зазначають автори у дослідженні. 

Які ще продукти корисні для здоров’я

Раніше дослідники розповіли про 5 переваг меду для здоров’я. Також вони назвали різницю між сирим і пастеризованим медом.

Також вчені назвали найкорисніші морепродукти для здоров’я людини. Відомо, що морепродукти є основним дієтичним джерелом омега-3 жирів – ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК) і докозагексаєнової кислоти (ДГК). Серед корисних є сардини, скумбрія, оселедець, молюски, форель, устриці, лосось та інші. 

www.unian.ua