5 дієтичних порад від лікаря, які можуть допомогти вам прожити довше

5 дієтичних порад від лікаря, які можуть допомогти вам прожити довше

Зокрема експерт радить дотримуватися середземноморської дієти / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Дослідники неодноразово доводили, що здоровий спосіб життя, включаючи правильне харчування, може додати роки життя для людини, навіть якщо вона за генетикою схильна до хвороб, які його скорочують. Ендокринолог і засновниця нью-йоркського Центру точної медицини та здоров’я Флоренс Коміте для Business Insider дала поради, які допоможуть продовжити тривалість життя.

“Я не вважаю, що будь-яка група продуктів є поганою, але високооброблена їжа та напої з високим вмістом цукру можуть підірвати ваше здоров’я”, – зауважила ендокринолог.

Дотримуйтесь середземноморської дієти

“Не зациклюйтеся на якихось конкретних дієтах. Середземноморський спосіб харчування, мабуть, найздоровіший”, – порадила Коміте.

Відео дня

Попри свою назву, середземноморська дієта – це, швидше за все, план харчування з низьким вмістом оброблених продуктів та червоного м’яса. Вона в основному містить фрукти, овочі, бобові, оливкову олію та нежирні джерела білка, серед яких риба та курка. Також ви можете інколи насолоджуватися келихом червоного вина.

Починайте кожен прийом їжі з джерела білка

“Одним з маркерів старіння, який ми можемо зупинити і повернути назад, є втрата м’язів, яка починається у віці 30 років. Один із способів зробити це – вживати достатню кількість білка”, – радить ендокринолог. 

За її словами, якщо розпочинати кожен прийом їжі з білка, то це допомагає розподілити його так, аби ви відчували себе ситими впродовж всього дня. 

“Я кажу кожному пацієнту починати кожен прийом їжі і кожен перекус з джерела білка. Тому, якщо ви їсте яблуко, спробуйте з’їсти жменю горіхів або трохи йогурту як джерело білка разом з ним. Або на сніданок з’їжте щось на кшталт яєць чи сиру”, – додала Коміте. 

Їжте збалансовану їжу

Експерт запевняє, що збалансоване харчування, яке містить джерело білка, клітковини та здорових жирів, допомагає організму повільніше вивільняти глюкозу, уникаючи приступів цукрового діабету, які, як правило, виникають після вживання солодкої їжі. 

“Починаючи з білка і вживаючи достатню кількість здорових волокон і жирів, ви відчуваєте себе ситими, і це запускає правильне вивільнення глюкози та інсуліну, що слідує за ним, тому ви не відчуваєте слабкість і нервозність незабаром після їди”, – пояснила фахівець.

Не слідкуйте за тим, що роблять інші

Коміте закликала не орієнтуватися на те, як харчуються ваші друзі, або на будь-які модні дієти, тому що всі мають різні потреби та вподобання. 

“Для декого з нас це означає їсти невеликими порціями кожні кілька годин. Для інших це означає триразове харчування. Для інших це означає голодування протягом восьми або 12 годин на ніч, їсти тільки між полуднем і вісьмома годинами”, – підкреслила ендокринолог.

Вона порадила робити те, що працює на вас та не змушувати себе займатися будь-якими видами голодування, які ваш організм не може переносити.

Секрети довголіття

Як писав УНІАН, 110-річна американка японського походження Йошико Міва поділилася секретами довголіття. Відомо, що вона пережила іспанський грип, інтернування під час Другої світової війни та втрату рідних, проте завжди залишалася сильною.

Також повідомлялось, що 103-річна американка написала книгу про те, як дожити до 100 років. До них варто прислухатися, адже жінка все життя працювала лікарем.

“Кожна мить – це можливість жити повним життям. Коли ми не живемо поточним моментом, ми не користуємося можливістю, яка з’являється”, – зауважила вона.

www.unian.ua