Засновник Apple назвав найкращу стратегію виховання дітей, якої дотримувалися його батьки

Засновник Apple назвав найкращу стратегію виховання дітей, якої дотримувалися його батьки

Стів Возняк заробив мільйони доларів роблячи те, що хотів / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, wikipedia.org

Виховання дитини – складна і дуже відповідальна задача, де можна легко припуститися помилок із тяжкими наслідками. Саме тому для батьків важливо чітко розуміти, що саме вони роблять і який це матиме вплив на психіку і світогляд дитини.

Наприклад, батьки часто не можуть визначитися, що краще: змушувати дітей до певних видів діяльності і формування корисних навичок чи заохочувати розвиток їхніх власних інтересів і природних талантів, навіть якщо ті здаються марними в дорослому житті.

73-річний співзасновник корпорації Apple Стів Возняк каже, що його батьки обрали останній підхід — і завдяки цьому він щасливіший і успішніший. Таку ж стратегію він сам використовував і при вихованні власних дітей.

Відео дня

“Мої батьки дозволили мені слідувати своєму серцю. Коли ти справді чогось хочеш, щось любиш і це твоя пристрасть, батьки повинні підтримувати тебе в цьому. Не казати тобі: “Ні. Ти маєш вивчити ось це. Тобі слід піти ось до цієї школи”, — сказав він, виступаючи перед випускниками Університету Колорадо, де колись навчався сам.

За словами Возняка, у його батьків було достатньо грошей лише на те, щоб оплатити лише один рік навчання в університеті, але вони все одно заохочували його власний вибір займатися комп’ютерними технологіями. У 1960-х роках, коли майбутній мультимільйонер вступав до університету, ще ніхто не підозрював, наскільки прибутковою стане ця галузь в наступні десятиліття.

Тепер Возняк надає своїм дітям таку саму підтримку, яку йому надавали його батьки.

“Я так само ставився до своїх дітей. Мої батьки не нав’язували мені свої цінності… Вони дозволяли мені вибирати самому, тому я був обережним, щоб бути таким із власними дітьми”, – сказав він.

Експерт з виховання дітей Марго Махол Бісноу в коментарі CNBC підтверджує правильність підходу, про який говорить Возняк. За її словами, якщо батьки заважають дитині обирати власний шлях через сумнівну прибутковість її інтересів, це руйнує довіру між батьками і дитиною. Натомість саме ця довіра та відчуття підтримки з боку батьків дає молодій людині впевненість в собі, потрібну для досягнення успіху в будь-якій справі.

Інші цікаві матеріали на тему виховання дітей

Як писав УНІАН, помилки батьків при вихованні дітей позначаються на житті вже дорослої людини. За тим, як людина поводиться із друзями, колегами чи партнером, можна зрозуміти, наскільки здоровою була атмосфера в її родині за часів дитинства.

Також ми розповідали, що підлітки із кількома братами та сестрами мають гірше психічне здоров’я ніж їхні однолітки, які є єдиною дитиною в родині. 

www.unian.ua