4 головні переваги спаржі для здоров’я, про які ви могли не знати

Відомо, що спаржа містить багато антиоксидантів / фото ua.depositphotos.com

Спаржа є овочем, який доступний протягом всього року. Коли ви купуєте свіжу спаржу найкраще її з’їсти одразу. Також вона чудово поєднується з багатьма іншими овочами, такими як горох або молода картопля. Видання EatingWell розповіло про всі переваги спаржі, завдяки яким ви точно захочете її додати до свого раціону. 

Чим корисна спаржа для здоров’я

Цей овоч наповнений поживними речовинами, які забезпечують джерело клітковини, вітаміну C та фолатів. Також спаржа є чудовим джерелом вітаміну K, який необхідний для згортання крові та здоров’я кісток.

За інформацією Національного інституту здоров’я (NIH), спаржа містить хром – мікроелемент, який може підвищувати здатність інсуліну транспортувати глюкозу з крові в клітини. Це добре для вас, якщо ви стежите за рівнем цукру в крові. 

Відео дня

Може допомогти знизити кров’яний тиск

Спаржа містить калій, який є важливою поживною речовиною для підтримки здоров’я серця, кісток, нирок і нервів, запевнили у Національному інституті здоров’я США. Цей овоч також містить сполуку під назвою аспараптин, яка може допомогти поліпшити кровообіг і, своєю чергою, знизити кров’яний тиск.

Має багато антиоксидантів

Спаржа є одним із найпопулярніших овочів за своєю здатністю нейтралізувати вільні радикали, які ушкоджують клітини. Також спаржа може допомогти сповільнити процес старіння та зменшити запалення. 

Може бути стимулятором мозку

Ще однією особливістю цього весняного овочу є те, що він може допомогти мозку людини боротися зі зниженням когнітивних функцій. Як і листова зелень, спаржа містить фолат, який працює з вітамінов B12, який є в рибі, птиці, м’ясі та молочних продуктах, тому відповідно знижується ризик когнітивних порушень, йдеться у дослідженні 2021 року. 

 Природний сечогінний засіб

Згідно з оглядом 2024 року в журналі Foods, спаржа містить сполуки, які діють як природний сечогінний засіб, збільшуючи сечовиділення та допомагаючи організму позбавлятися від надлишку солей. Це особливо корисно для людей, які страждають від набряків – накопичення рідини в тканинах організму – і тих, хто має високий кров’яний тиск або інші захворювання, які пов’язані із серцем. 

Які ще овочі корисні для здоров’я

Раніше стало відомо про те, що щоденне вживання помідорів допоможе впоратися з гіпертонією. Цей овоч містить поживні речовини, які можуть підтримувати кров’яний тиск на здоровому рівні.

Також експерти назвали 5 найголовніших продуктів для здоров’я та довголіття людини. Серед них є такі овочі, як картопля, батат та квасоля. 

www.unian.ua

Exit mobile version