У чому різниця між смородиною і порічкою: Авраменко пояснив, що до чого

У чому різниця між смородиною і порічкою: Авраменко пояснив, що до чого

Авраменко пояснив різницю між словами “смородина” і “порічка” / колаж УНІАН, скріншоти з відео

В українській мові є свої назви для чорної смородини і червоної. Останню називають “порічкою”. 

Відомий в Україні вчитель та мовознавець Олександр Авраменко пояснив, що рослини із червоними, білими та чорними кислосолодкими ягідками належать до однієї родини аґрусових. У науковій літературі є різні погляди на називання цих рослин, проте в українській побутовій мові усталилися дві назви – порічка і смородина. 

“Якщо потерти листя рослини з чорними ягідками, то почуєте сильний специфічний запах. А й справді, слово “смородина” – спільнокореневе з іменником “сморід”. Хтось скаже: сморід – це ж неприємний запах. Так, але в давнину “смердіти” означало сильно пахнути”, – продовжив мовознавець. 

Отже, рослину з чорними ягідками називають смородиною. Її листя запашне. А червоні і білі ягідки – це порічка. 

“Назва “порічка” утворена від прийменника “по” та іменника “річка”. А й справді, в природі ця рослина здебільшого росте біля річок”, – резюмував Авраменко. 

Українська мова: інші поради Авраменка

Часто під час офіційних заходів можна почути звертання “Пані та панове”. Та іноді кажуть “Пані та панове”. Олександр Авраменко пояснив, як же правильно звертатися до жінок українською. 

Він також розповів, чи існує в українській мові слово “мужчина”. Згідно зі  словником української мови, це дійсно синонім слова “чоловік”, однак воно розмовне і рідковживане, а, отже, небажане. 

www.unian.ua