Чому кінза іноді має смак мила: відповідь прихована всередині організму

Існує багато людей, які не люблять кінзу / фото ua.depositphotos.com

Кінза, яку іноді називають китайською петрушкою, протягом багатьох століть використовувалася в кулінарії та в медицині. Традиційно люди споживали її насіння для полегшення болю та запалення, але інші частини рослини пов’язували з різними перевагами для здоров’я.

Як пише Health, ця рослина має антиоксидантні, нейропротекторні, гіпоглікемічні, гіпотензивні, протимікробні та протизапальні властивості.

Кінза є універсальним інгредієнтом, який покращує смаковий профіль багатьох страв, включаючи сальсу, супи, гуакамоле та багато інших. Для більшості людей вона додає стравам приємний цитрусовий смак, але деякі не люблять цю траву. Невеликий відсоток людей вважає, що кінза має смак мила. Дослідження показують, що приблизно 4-14% населення не любить кінзу, цієї причини.

Відео дня

Чому кінза має смак мила?

Не можна заперечувати феномен кінзи та мила, і деякі дослідники знайшли потенційну наукову причину різниці смаку. На думку науковців, це походить від генетичної сприйнятливості. Більшість людей, які не люблять кінзу, мають спільний ген нюхового рецептора під назвою OR6A2, який відповідає за поглинання запаху альдегідних хімікатів, які містяться в рослині.

Альдегіди – це органічні сполуки, які зазвичай мають приємний запах. Однак варіації генів OR6A2 можуть змінити вашу чутливість та загальне сприйняття її смаку. Люди, яким не подобається смак кінзи, зазвичай чутливі до ненасичених альдегідів. Тим часом люди, які не можуть виявити ароматичні хімічні речовини, не страждають таким же чином.

Таким чином, генетика людини може суттєво вплинути на її сприйняття смаку та, зрештою, вплинути на її харчові уподобання.

Чи можна зробити кінзу менш “мильною”?

Якщо ви відчуваєте нотки мила, коли їсте кінзу, це, ймовірно, пов’язано з генетичними факторами, і, на жаль, немає прямого способу змінити ваше сприйняття смаку. Однак можна поступово зменшити чутливість своїх смакових рецепторів, з’їдаючи невелику кількість цієї рослини за раз. Хоча це науково не доведено, вплив може допомогти вам адаптуватися та звикнути до смаку кінзи.

Ви також можете обрати страви з мінімальним використанням кінзи. Вживання кухонь, які її часто використовують, може допомогти звести до мінімуму помітність кінзи та заохочувати толерантність під час їжі. 

Чим можна замінити кінзу:

  • петрушка;
  • свіжий кріп;
  • тайський базилік;
  • лимонний або лаймовий сік.
  • Приготування з новими травами та спеціями може вимагати спроб, щоб знайти суміш, яка відповідає вашим смаковим рецепторам. Тим не менш, додавання альтернатив кінзи може бути захоплюючим способом надати індивідуальності усталеному рецепту та знайти нові улюблені комбінації.

    Що варто додати до свого раціону

    Надлишок доданого цукру пов’язаний зі збільшенням ваги, діабетом 2 типу і хворобами серця. Однак, важливо розуміти різницю між натуральним і доданим цукром. Щоб допомогти зорієнтуватися з цукром, фахівці назвали фрукти з низьким його вмістом.

    Лікарі-дієтологи розкрили шість продуктів із вуглеводами, які можуть виявитися більш корисними для здоров’я мозку, ніж могло здаватися.

    www.unian.ua

    Exit mobile version