Чому ходьба є найкращою вправою для здоров’я людини: фітнес-експерт назвала 6 причин

Чому ходьба є найкращою вправою для здоров'я людини: фітнес-експерт назвала 6 причин

Ходьба має багато корисних властивостей для здоров’я людини / фото ua.depositphotos.com

Ходьба має багато переваг, адже під час неї краще працює наш мозок, поліпшується психічний та опорно-руховий стан й фізична форма. Фітнес-експерт і тренер з ходьби Джоанна Холл пояснила для The Telegraph, чому ходьба є дуже корисною для вашого здоров’я. 

За її словами, ходьба підвищує частоту серцевих скорочень, змушуючи вас дихати швидше. Вона надає всі переваги помірного аеробного тренування, уникаючи при цьому впливу на суглоби, який виникає під час бігу підтюпцем або бігу. 

“З часом ходьба покращить стан серцево-судинної системи та знизить частоту серцевих скорочень у стані спокою. Ходьба також має широкий спектр переваг для всього організму, включаючи покращення кровоносної системи (мережі артерій і вен, які розносять кров по всьому тілу)”, – запевнила експерт.

Відео дня

Також Джоанна Холл радить гуляти після їди, аби контролювати рівень цукру в крові. 

“Після їди рівень цукру в крові підвищується, і підшлункова залоза виділяє інсулін, щоб знизити його. Навіть п’ятихвилинна прогулянка може допомогти, притупивши стрибок рівня цукру в крові”, – зауважила фахівець. 

За її словами, потрібно, аби темп був швидким, намагайтеся робити від 100 до 130 кроків на хвилину, аби отримати найбільшу користь для здоров’я. 

Крім того, ходьба покращує здоров’я кісток та суглобів, адже це залучає м’язи задньої частини тіла, такі як сідниці, підколінні сухожилля та литкові м’язи. 

“Залучення цих м’язів створює невелике навантаження на наші кістки. Це стимулює кістки виробляти остеобласти (клітини, які допомагають кісткам рости і залишатися міцними), покращуючи щільність кісткової тканини і знижуючи ризик остеопорозу та переломів”, – підкреслила фітнес-експерт.

За словами Холл, дослідження показують, що навіть короткі прогулянки пішки покращують ваш настрій, адже ходьба стимулює парасимпатичну нервову систему (нерви, які розслаблюють тіло в періоди стресу) і стимулює мигдалину (частина нервової системи, яка контролює наші емоції). Ця комбінація може допомогти впоратися зі стресом у нашому організмі.

“Якщо ви гуляєте біля води, наприклад, річки, узбережжя чи водоспадів, або під час дощу, ви особливо піддаєтеся впливу негативних іонів у повітрі – електрично заряджених молекул, які можуть утворюватися під впливом сонячного світла, води та природи. Люди, які піддаються їхньому впливу, стабільно демонструють кращий психічний стан, а також кращі показники кров’яного тиску”, – додала тренер. 

Наступною перевагою ходьби є те, що вона захищає ваш мозок. Люди, які більше ходять, краще сплять, що є важливим для збереження когнітивних функцій. 

“Коли ми спимо, система утилізації відходів нашого мозку вмикається, видаляючи токсини дня, які потрібно утилізувати. Сканування мозку жінок у менопаузі, які займалися помірними фізичними вправами, зокрема швидкою ходьбою, показало, що вони мали більше “хорошої” мозкової речовини (необхідної для пам’яті та пізнання) порівняно з тими, хто або робив високоінтенсивні вправи, або взагалі не займався фізичними вправами. Вважається, що це пов’язано з тим, що ходьба настільки доступна і стійка, що жінки можуть підтримувати цю форму фізичної активності”, – наголосила Холл.

Завдяки ходьбі ви можете себе відчувати молодшими. Витрачаючи купу грошей на процедури з догляду за обличчям чи масажі, ви маєте зрозуміти, що це не замінить вам здорового способу життя. 

“Зосередження уваги на ходьбі для здоров’я дійсно може створити оптичну ілюзію того, що ви молодші. Коли ви ходите з піднятою головою і витягнутою спиною, ваша постава покращується, і ви стоїте пряміше”, – пояснила експерт. 

Холл підкреслила, що ходьба, звісно, сприяє й схудненню. Люди, які ходять з гарною технікою, можуть втратити вагу і кілька сантиметрів від своєї талії за кілька тижнів. Вони також можуть змінити форму тіла, адже їхні м’язи стають більш підтягнутими і сильними.

Поради для здорового схуднення

Фахівці назвали 11 дієвих порад, які допоможуть схуднути вам на 5 кілограмів за місяць. Експерт радить замість ліфта – обирати сходи. Також під час ходьби варто прискорювати темп, аби досягнути результату. Крім того, важливим фактором є відстеження кількості кроків. 

Також експерт з бодібілдингу назвав три “низькоінтенсивні” вправи, які допоможуть під час схуднення. За його словами, ходьба, їзда на велосипеді та йога є особливо корисними для тренування області живота. 

www.unian.ua