Вчитель назвав топ логічних мовних помилок, які ніхто не помічає

Вчитель розібрав популярні помилки / Колаж УНІАН / фото ua.depositphotos.com, Скриншот

Відомий український вчитель Олександр Авраменко розповів про мовні логічні помилки, які вже стали нормою серед українців.

В ефірі “Сніданку з 1+1” мовознавець звернув увагу на вираз “взяти дитину на руки”, який часто використовують у громадському транспорті. Він зазначив, що у таких випадках дитину садять не на руки, а на ноги. Однак цю невідповідність зазвичай ніхто не помічає.

Інший приклад – “червоне чорнило”. “Але ж чорнило має бути чорним, а не червоним чи зеленим. Колись перша рідина для письма була чорної барви, тож і назвали її чорнилом. А коли винайшли червону і зелену, то вирішили не називати її “червонило” чи “зеленило”. Так і з’явилося чорнило різних кольорів”, – сказав Авраменко.

Відео дня

Очолює хіт-парад узаконених помилок фразеологізм “ревіти білугою”. Вчитель зазначив, що насправді білуга є рибою, тому не може ревти. “У цьому вислові мала б бути не білуга, а білуха – ссавець із родини дельфінових, який може ревіти та мукати”, – додав він.

Мовні поради від Авраменка:

Раніше вчитель української перелічив відомі країни, чиї назви часто перекручують українці. Серед них – Білорусь, Словаччина та Угорщина.

Також мовознавець пояснював, як правильно звертатися до жінок на офіційних заходах, розібравши вираз “пані та панове”.

www.unian.ua

Exit mobile version