Недооцінена трава №1, на думку кулінара

Недооцінена трава №1, на думку кулінара

Шавлія корисна для здоров’я / фото ua.depositphotos.com

При згадці трав завжди на думку спадає звичайна зелень: петрушка, кінза, базилік, але рідко – шавлія. Можливо, багато хто не знає, наскільки універсальна ця трава або що вона актуальна більшу частину року. Якою б не була причина недооціненого статусу шавлії, кулінар розповів, чому це трава, яку слід використовувати частіше.

Користь для здоров’я шавлії

За словами фахівця з трав Бріттані Нікерсон, шавлія містить сильні ароматичні летючі олії, які заспокоюють нервову систему, стимулюють травлення і підтримують імунну систему, пише Eatingwell.

Відео дня

“Це чудовий в’яжучий та антисептичний засіб, який можна наносити місцево на подряпини, порізи та висип або полоскати горло в разі болю. Також із шавлії можна готувати чай у сезон застуд і грипу, щоб підтримати імунну та дихальну системи”, – розповіла фахівець.

Як обирати шавлію

Незалежно від того, купуєте ви шавлію в бакалійній крамниці чи на фермерському ринку, чи збираєте її на своєму городі, шукайте листя яскравого сірувато-зеленого кольору, без плям, із сильним трав’яним запахом і нечітким шаром, що видається гладеньким на дотик.

Шавлія найефективніша і найароматніша, якщо її збирати влітку і ранньою осінню. Трава також добре зберігається, тому її можна використовувати у стравах цілий рік.

Як зберігати шавлію

Якщо ви не встигаєте витратити всю свіжу шавлію протягом одного-двох днів з моменту її купівлі або збору, Нікерсон порадила не мити листя перед використанням, це подовжить термін його життя.

Щоб листя шавлії не швидко псувалося, поставте його у воду (в чашку або невелику вазу), і уникайте прямих сонячних променів. Його також можна покласти в герметичний контейнер або пакет для зберігання і помістити в холодильник або морозильну камеру.

Щоб зберегти шавлію на термін до двох років, її потрібно висушити. Два найпростіші методи – повісити її або покласти рівно. Щоб використовувати метод підвішування, зв’яжіть стебла разом мотузкою і повісьте в темному, добре провітрюваному приміщенні до повного висихання – приблизно п’ять-сім днів. Альтернативно, ви можете покласти її на стіл в аналогічній обстановці.

Інші новини про користь трав

Трави і спеції – це не просто підсилювачі смаку, які можуть перетворити ваші страви з прісних на чудові; вони також є джерелами поживних речовин, які приносять цілу низку переваг для здоров’я. Дослідження, проведене 2023 року, свідчить, що вони можуть допомогти вам знизити споживання натрію завдяки підвищенню притаманної їжі солоності.

www.unian.ua