Недооцінена трава №1, на думку кулінара

Шавлія корисна для здоров’я / фото ua.depositphotos.com

При згадці трав завжди на думку спадає звичайна зелень: петрушка, кінза, базилік, але рідко – шавлія. Можливо, багато хто не знає, наскільки універсальна ця трава або що вона актуальна більшу частину року. Якою б не була причина недооціненого статусу шавлії, кулінар розповів, чому це трава, яку слід використовувати частіше.

Користь для здоров’я шавлії

За словами фахівця з трав Бріттані Нікерсон, шавлія містить сильні ароматичні летючі олії, які заспокоюють нервову систему, стимулюють травлення і підтримують імунну систему, пише Eatingwell.

Відео дня

“Це чудовий в’яжучий та антисептичний засіб, який можна наносити місцево на подряпини, порізи та висип або полоскати горло в разі болю. Також із шавлії можна готувати чай у сезон застуд і грипу, щоб підтримати імунну та дихальну системи”, – розповіла фахівець.

Як обирати шавлію

Незалежно від того, купуєте ви шавлію в бакалійній крамниці чи на фермерському ринку, чи збираєте її на своєму городі, шукайте листя яскравого сірувато-зеленого кольору, без плям, із сильним трав’яним запахом і нечітким шаром, що видається гладеньким на дотик.

Шавлія найефективніша і найароматніша, якщо її збирати влітку і ранньою осінню. Трава також добре зберігається, тому її можна використовувати у стравах цілий рік.

Як зберігати шавлію

Якщо ви не встигаєте витратити всю свіжу шавлію протягом одного-двох днів з моменту її купівлі або збору, Нікерсон порадила не мити листя перед використанням, це подовжить термін його життя.

Щоб листя шавлії не швидко псувалося, поставте його у воду (в чашку або невелику вазу), і уникайте прямих сонячних променів. Його також можна покласти в герметичний контейнер або пакет для зберігання і помістити в холодильник або морозильну камеру.

Щоб зберегти шавлію на термін до двох років, її потрібно висушити. Два найпростіші методи – повісити її або покласти рівно. Щоб використовувати метод підвішування, зв’яжіть стебла разом мотузкою і повісьте в темному, добре провітрюваному приміщенні до повного висихання – приблизно п’ять-сім днів. Альтернативно, ви можете покласти її на стіл в аналогічній обстановці.

Інші новини про користь трав

Трави і спеції – це не просто підсилювачі смаку, які можуть перетворити ваші страви з прісних на чудові; вони також є джерелами поживних речовин, які приносять цілу низку переваг для здоров’я. Дослідження, проведене 2023 року, свідчить, що вони можуть допомогти вам знизити споживання натрію завдяки підвищенню притаманної їжі солоності.

www.unian.ua

Exit mobile version