9 ознак того, що у вас “токсична мати”: пояснення терапевтів

Токсична матір завжди критикує дітей та ставить свої інтереси вище / колаж УНІАН / фото depositphotos.com

Зростати в надійній і люблячій сім’ї – це те, на що заслуговує кожен, однак не завжди це саме так, адже досить часто у дітей трапляються конфлікти зі своїми батьками, зокрема з матір’ю. Такі нездорові стосунки можуть мати негативні наслідки як в дитинстві, так і у зрілому віці дитини, повідомляє BestLife.

Психіатр і доктор медичних наук Керол Ліберман пояснила, що “токсична мати” – це, як правило, та, яка “ставить свої бажання чи потреби вище своєї дитини”. 

“Токсичні матері не просто пасивно-егоїстичні. Поведінка такої матері негативно впливає на емоційне, психологічне, а іноді й фізичне благополуччя її дитини”, – додала ліцензований сімейний і шлюбний терапевт Рейчел Голдберг.

Відео дня

Вона зазначила, коли люди говорять про “токсичну матір”, вони часто вказують на моделі маніпуляцій, контролю, нехтування чи жорстокого поводження. З часом така поведінка може суттєво вплинути на самооцінку дитини, почуття безпеки, зовнішні стосунки та загальне психічне здоров’я.

9 основних ознак того, що ваша мати є “токсичною”

1. Вона постійно вас критикує

Однією з найбільших ознак токсичної матері є постійне приниження або жорстка критика своєї дитини, сказала ліцензований професійний клінічний консультант Рейчел Енн Дайн.

“Приниження можуть варіюватися від докорів за те, що ви замовили на обід, до того, як ви виховуєте власну дитину, і можуть бути зосереджені на тому, ким ви є як особистість, або на здоровому виборі, який ви зробили у своєму житті”, – пояснила вона.

2. Вона завжди порівнює вас з кимось іншим

Терапевти підкреслили, що матір може почати принижувати вас та постійно порівнювати з братами і сестрами, однолітками чи навіть незнайомцями. 

“Наприклад, мати може сказати: “Чому ти не можеш одягнутися так, як твоя подруга?” і це може зашкодити самооцінці дитини та створити сценарій, коли вона вважає, що їй доведеться змагатися, щоб отримати позитивну увагу”, – розповіла Рейчел Голдберг.

3. Вона ніколи не дає тобі висловитися та перебиває

У матеріалі зазначається, що під час розмов навіть удвох токсична мати не дає багато часу своїй дитині, щоб говорити про себе. Навпаки, говорить зазвичай вона і не має часу, аби вислухати свою доньку чи сина. 

4. Вона завжди знаходить способи відкинути ваші почуття

“Навіть якщо ви отримаєте можливість поговорити, це може бути не дуже корисним. Це тому, що токсична мати часто емоційно недоступна, байдужа або зневажлива до почуттів і потреб своєї дитини”, – пояснює Голдберг.

5. Вона майстер емоційних маніпуляцій

Голдберг зазначила, що викликання почуття провини, пасивно-агресивна поведінка або роль жертви також є поширеною тактикою в токсичному посібнику для матері. Однак, такі емоційні маніпуляції – це лише один із способів отримати контроль над діями та емоціями своєї дитини.

6. У неї непередбачувані перепади настрою

“Ця відсутність передбачуваності через різкі зміни настрою може призвести до шалених емоційних коливань дитини, яка може відчувати тривогу, страх або надзвичайну пильність. Це також змушує дитину відчувати, ніби вона повинна обережно ступати біля своєї мами”, – каже  клінічний директор Healing Pines Recovery Майкл Андерсон.

7. Вона заважає іншим вашим стосункам

Фахівці пояснили, що це може бути у формі початку суперечок з другою половинкою, присоромлення, відкидання, приниження або вимагання часу та уваги від їхніх дітей у невідповідний час, щоб внести розрив між парою.

“Токсична мати” також може швидко втручатися у ваші проблеми в стосунках, переступати ваші межі як пари. Це все для того, щоб зберегти почуття володіння та контролю над своїми дітьми.

8. Вона демонструє надмірний контроль в інших частинах вашого життя

Ще одна терапевт попередила, що “токсична мати” може не лише намагатися контролювати особисті стосунки своєї дитини, а й надмірно впливати на інші важливі життєві вибори, такі як їхня кар’єра, виправдовуючи свій контроль тим, що вона “знає, як найкраще”. 

“Така поведінка може призвести до постійної тривоги та нерішучості у дитини, оскільки вона росте, почуваючись нездатною робити власний вибір”, – пояснила сімейний терапевт Софі Кресс.

9. Її любов, як правило, умовна

Це означає, що прихильність матері проявляється лише тоді, коли дитина відповідає певним очікуванням або поведінці, що призводить до почуття негідності та незахищеності, розповіла психотерапевт Бекка Рід.

Як вилікуватися від токсичної матері

1. Встановіть чіткі межі

Голдберг підкреслила, що можуть пройти роки, перш ніж ви зрозумієте, що стосунки між вами та вашими батьками не є здоровими. Але якщо ви розпізнали ці ознаки, вам треба встановити чіткі межі і дати зрозуміти матері, що вона не може їх порушувати. 

“Наприклад, дайте своїй матері знати, що якщо вона вас критикуватиме, ви вийдете з-за обіднього столу і закінчите їсти у своїй кімнаті”, – порадила терапевт.

2. Терапія 

Голдберг також рекомендує шукати додаткової підтримки під час вашої подорожі до зцілення і в цьому може допомогти терапевт, щоб розробити стратегії подолання та дізнатися, що передбачають здорові стосунки.

3. Увага до своїх бажань

Фахівці наголошують, що у таких випадках дітям варто навчитися приділяти час собі та задовольняти власні бажання, а не ставити на перше місце матір. 

Як писав УНІАН, існує 10 токсичних фраз, які використовують ті, хто тільки прикидається милим. Одна із таких – “Я просто намагався допомогти…”.

www.unian.ua

Exit mobile version