Моніторинг виконання програми МВФ та допомоги ЄС

Моніторинг аналітичного центру DiXi Group, що враховує підсумки реалізації зобов’язань станом на травень 2024 року

Cпівпраця з міжнародними партнерами критично важлива для України. Від успіху такої співпраці залежить фінансування пріоритетних видатків держбюджету (внутрішні надходження спрямовуються на безпеку та оборону). 

Виконання зобов’язань за програмами фінансової підтримки потрібне не донорам – вони потрібні Україні для досягнення макростійкості та переходу до економічного зростання і підвищення добробуту українців. І це також шлях до довіри з боку всіх міжнародних партнерів та іноземного бізнесу.

Моніторинг DiXi Group враховує підсумки реалізації зобов’язань станом на травень 2024 року.

Консорціум аналітичних центрів RRR4U продовжує регулярний моніторинг виконання Україною умов програми фінансування Міжнардного валютного фонду та допомоги Європейського Союзу.

МВФ

Найближчий перегляд програми (четвертий) має відбутись в червні. З прийняттям закону про одноособовий розгляд справ у ВАКС (маяк №32, дедлайн – кінець квітня), Україна виконала всі маяки МВФ для наступного перегляду програми. 

Водночас прогрес за програмою оцінюється не лише по структурних маяках. До уваги також беруться кількісні критерії ефективності та індикативні цілі. У разі успішного перегляду програми Україна може отримати транш у розмірі 2,2 млрд США. Це буде другий транш цього року із загальної суми у 5,4 млрд; отже, за результатами перегляду Україна може вибрати вже більше половини цьогорічного фінансування від Фонду (3,1 млрд з 5,4).

Наступні дедлайни структурних маяків — у червні. До кінця червня Україна має виконати маяк №23 про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ) та маяк №31 про аудит компаній централізованого теплопостачання. 

Потенційно проблемним досі виглядає виконання структурного маяка №23 про перезавантаження Бюро економічної безпеки. Відповідний законопроєкт необхідно ухвалити до кінця червня 2024 року. 11 квітня Верховна Рада прийняла проєкт у першому читанні і має доопрацювати його до другого читання з урахуванням вимог міжнародних партнерів.

Важливе питання до четвертого перегляду — чи будуть змінені ключові припущення МВФ, зокрема щодо тривалості війни.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

Рада ЄС остаточно затвердила план України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility обсягом €50 млрд. Затвердження Плану також дозволить Єврокомісії надати Україні близько 1,9 млрд євро безумовного фінансування. Транш очікується після підписання Україною Рамкової угоди та її ратифікації Верховною Радою. Надалі фінансування надаватиметься лише за умови виконання індикаторів. 

ДОДАТКОВА ТЕМА ВИПУСКУ – МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ТА РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ БОРГУ УКРАЇНИ

Впродовж 2013-2023 рр. близько 20 країн розпочали процеси реструктуризації суверенного боргу, 5 з них проходять зараз цей процес. Держави надають перевагу превентивним реструктуризаціям, наслідки яких є значно легшими для економіки, порівняно із пост-дефолтними: з 2013 р. близько 70% реструктуризацій зовнішнього приватного боргу були превентивними, решта – пост-дефолтними.

Зміна тенденції у реструктуризації боргу перед Паризьким клубом: якщо з початку 2000-х перевага надавалася зменшенню основної суми боргу (70%), то вже останніми роками основна частина угод передбачала подовження строків виплати боргу (83%). Ця тенденція, хоча і менш помітна, також характерна і для приватного боргу.

Еволюція підходів у сфері реструктуризації: посилення застережень про колективні дії (Collective action clauses),  механізми Common Framework та DSSI, нові підходи до оцінки стійкості суверенного боргу (DSA),  інструменти «борг-на клімат».      

Завантажити Моніторинг

RRR4U (Resilience, Reconstruction and Relief for Ukraine) — це консорціум чотирьох українських організацій громадянського суспільства: Центр економічної стратегії / Centre for Economic Strategy, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, Інститут аналітики та адвокації / Institute of Analytics and Advocacy та DiXi Group.Підготовка Моніторингу відбувається за підтримки Міжнародний фонд “Відродження”.

DiXi Group

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства

www.ukrinform.ua

Exit mobile version