Повернення ЗАЕС і запуск 2-3 реакторів суттєво змінили б ситуацію в енергетиці – експерт

Незважаючи на оголошену іноземну підтримку в $1 мільярд, для відновлення української енергетики знадобляться роки. Суттєво змінити ситуацію могли б повернення ЗАЕС і запуск у роботу 2-3 реакторів.

Про це в ефірі Українського радіо заявив генеральний директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

"Якщо з цього мільярда ми до зими отримаємо мільйонів 40-50, то це буде супер результатом. Усі оголосили, що допоможуть, але невідомо, коли і як. Значну частину коштів буде розподілено через банки, які виставлятимуть свої вимоги до проєктів, які вони готові фінансувати. Тому ці гроші потраплятимуть в Україну розпорошено десь протягом трьох років. Питання відновлення енергетики – це наша проблема", – зазначив Харченко.

Експерт додав, що до зими ми ніяк не встигнемо ліквідувати важкі наслідки атак РФ по українській енергетичній системі.

"Встановлення навіть не дуже потужного газопоршневого двигуна займе 3-4 місяці. А його ще слід купити, доправити, а це все час. Тому будьмо реалістами, процес відновлення генерації у будь-якому разі займе кілька років, які ми житимемо у тому дефіциті, який маємо зараз", – зауважив він.

Крім того, енергетик скептично ставиться до ініціативи "Енергоатома" скеровувати кошти споживачів на побудову нових реакторів. "Останній реактор в Європі будували 18 років. Це у Фінляндії. Останній ректор в США будували 17 років і коштував він $15 мільярдів. Атомні технології не є швидкими", – уточнив Харченко.

Відповідаючи на запитання, чи вплинуло б на загальну ситуацію в енергетиці повернення Запорізької АЕС, експерт зауважив, що по суті це єдиний фактор, який міг би серйозно змінити ситуацію в енергетиці. "Якби ми повернули ЗАЕС і запустили два, а краще три реактори в роботу, це повернуло би стабільність українській енергосистемі. Споживачі у такому випадку не відчували б дефіциту. Якщо росіяни залишать станцію неушкодженою і нерозграбованою, на її запуск знадобиться щонайменше пів року", – сказав він.

За інформацією Харченка, Україна наразі "має дефіцит електроенергії у середньому 30%" і перекрити його за допомогою Європи ми не можемо через певні фізичні обмеження щодо того, яка кількість електроенергії може бути передана. "Зараз будується дві додаткові лінії, які лише за 3-4 роки зможуть стати до роботи", – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, за оцінкою НЕК «Укренерго», енергосистема України потребує 5-6 ГВт генерації різного типу.

Фото: Костянтин Ліберов

www.ukrinform.ua

Exit mobile version