Придунайські країни запевнили у підтримці України та закликали РФ припинити війну

Придунайські країни запевнили у підтримці України та закликали РФ припинити війну

Придунайські країни закликають Росію припинити порушення суверенітету та територіальної цілісності України та підтверджують повну солідарність з народом України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ країн-учасниць Стратегії ЄС для Дунайського регіону за результатами зустрічі у Відні.

"Неспровокована і невиправдана агресивна війна Росії проти України, що є явним порушенням її зобов'язань за Статутом ООН і міжнародним правом, підірвала наш заснований на правилах міжнародний порядок, який є основою Європи й Дунайського регіону. Ми найрішучішим чином засуджуємо неспровоковану і невиправдану агресивну війну Росії проти України, яка несе смерть, руйнування і страждання. Порушення суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України має бути припинено", – йдеться у заяві.

Міністри країн-учасниць Дунайської стратегії також підтвердили свою "повну солідарність з народом України, який заслуговує на всеосяжний, справедливий і тривалий мир". Також вони запевнили у відданості безпеці, стабільності та територіальній цілісності Республіки Молдова.

Також придунайські країни засудили російські атаки на портовій інфраструктурі в Україні.

"Дунай став важливим життєвим шляхом для України та інших країн – як засіб транспортування та експорту українського зерна, продуктів харчування та інших важливих товарів. У зв'язку з цим ми засуджуємо неодноразові військові удари Росії по дунайській портовій інфраструктурі та сховищах, а також посягання на свободу судноплавства на Дунаї, найдовшій річці в ЄС", – зазначається у спільній заяві.

Крім того, було вказано на важливість розширення транспортних "смуг солідарності Україна-ЄС" та необхідність покращення сполучення з регіоном Західних Балкан.

"Що стосується наших зусиль із запобігання нестабільності, ми також повинні повною мірою використовувати політику розширення ЄС як геостратегічну інвестицію та відповідно до характеру процесу вступу, що базується на заслугах", – заявили також міністри.

Як повідомляв Укрінформ, у Відні 20-21 червня проходив 13-й щорічний Форум Стратегії ЄС для Дунайського регіону за участі глав МЗС та інших представників урядів країн-учасниць, а також представників місцевого самоврядування та громадянського суспільства.

Стратегія ЄС для Дунайського регіону (EUSDR) – це друга макрорегіональна стратегія ЄС, прийнята Єврокомісією у 2010 році та схвалена Радою Європи у 2011-му. Ця стратегія об’єднує 14 країн, розташованих у басейні річки Дунай: 9 країн-членів ЄС: Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Німеччина (землі Баден-Вюртемберг та Баварія), Угорщина, Словаччина, Словенія та Румунія і 5 країн, які не входять до ЄС: Боснія та Герцеговина, Молдова, Чорногорія, Сербія, Україна (Одеська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області).

Фото ілюстративне

www.ukrinform.ua